1075
0

Over glioblastoma, bezorgde ouders en gepassioneerde wetenschappers

Een nieuwsupdate uit de wereld van de oncologie. Over succesvolle immunotherapieën, over genen in ontspoorde lymfocyten en extracellulaire blaasjes die ontmaskerd worden waardoor ons eigen geschut de kankercellen aan kan pakken. En een verlossend antwoord op de vraag of die korrels op het veld nu leukemie veroorzaken of niet. Hardcore wetenschap en behandeling. Maar ook wetenschappelijk nieuws over de zachte as van de oncologie.

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
2539
0

Worden de ziekenhuizen nu echt, écht helemaal rookvrij?

‘De strijd tegen roken slaat door’ kopt Trouw boven een commentaar. Januari staat in de eerste week bol van dit soort verhalen over het rookvrij maken van ziekenhuizen. En het wordt de roker nóg lastiger gemaakt, omdat hele winkelketens stoppen met de verkoop van sigaretten. Wordt 2018 het jaar van de meeste gestopte rokers?

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
1320
0

Samenwerking tussen Agendia en Parijs' kankercentrum Instituut Curie

Agendia en het Instituut Curie in Parijs gaan samenwerken. Het Franse Instituut gaat meewerken om de nieuwe in vitro diagnostische kit van Agendia te valideren. Deze kit bestaat uit de MammaPrint test voor het bepalen van het risico op terugkeer van borstkanker, en de BluePrint test voor moleculaire subtypering. Agenda timmert sinds jaren aan de weg, maar maakt sinds vorig jaar echt furore na een doorslaggevende publicatie in The New England Journal of Medicine. Sindsdien kunnen artsen niet meer om de test heen en wordt de test wereldwijd steeds meer erkend en vergoed.

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
1595
0

“Met een bevolkingsonderzoek onder rokers geef je de verkeerde boodschap af”

Een groep wetenschappers uit acht Europese landen, waaronder Nederland, pleiten voor een vroege opsporing van longkanker nog voor de ziekte zich in het lichaam kan verspreiden. Er zouden opnieuw aanwijzingen zijn dat een bevolkingsonderzoek voor longkanker kosteneffectief is. De onderzoekers pleitten voor een bevolkingsonderzoek met CT scanner onder risicogroepen. De afgelopen week stonden de kranten er bol van, maar is een bevolkingsonderzoek voor een hoog risicogroep wel zo handig? Of zijn er andere alternatieven met een groter effect.  

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
1312
0

Bijdrage kernreactor Petten aan kankerbehandeling genoeg op waarde geschat?

 

Petten, kernenergie en kankerverwekkende stoffen. Kernreactor Petten wil deze drie uit elkaar trekken door middel van een meerjarige campagne. NRG (Nuclear Research and Consultancy Group) heeft 30 procent van de wereldmarkt in handen. Als wereldwijde leverancier van medische isotopen willen zij de rol die zij hebben bij kankerbehandeling duidelijker laten zien aan de buitenwereld. Wereldwijd worden er tal van mensen geholpen met medische isotopen uit de reactor van Petten. De vraag blijft stijgen, maar hoe zit het met de productie?

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
502
0

Amphia opent speciale polikliniek voor immunotherapie

Immunotherapie is nieuw en heeft een bijzondere aandacht nodig. Daarom heeft Amphia Ziekenhuis in Breda onlangs een integraal Behandelcentrum voor Immunotherapie geopend. De specialisten van de longoncologie en interne oncologie werken hier samen om specifieke aandacht te kunnen geven aan patiënten die in aanmerking komen voor deze vorm van therapie.

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
1745
0

Bankensector kan schulden voorkomen kankerpatiënt

Waarom zou iemand zijn bank zo snel mogelijk moeten inlichten zodra de diagnose kanker valt? Wat levert dat de kankerpatiënt, de bank én de economie op? Door de sterke verbetering van de kankerbehandelingen en door de vergrijzing zal het aantal overlevers en langdurige palliatieve patiënten de komende jaren exponentieel toenemen. Doordat er meer mensen kanker overleven is er een verschuiving ontstaan naar aandacht voor revalidatie en re-integratieprogramma’s, zodat mensen hun leven weer op kunnen pakken.

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
1160
0

Hormoontherapie 5 jaar na borstkanker vaak overbodig

Bij de meeste vrouwen die een behandeling voor borstkanker in een vroeg stadium hebben ondergaan, blijkt hormoontherapie na vijf jaar nauwelijks toegevoegde waarde te hebben. Door eerder te stoppen met aromataseremmers kunnen onnodige bijwerkingen zoals stemmingswisselingen en gewrichtspijn voorkomen worden. Dit blijkt uit de zogeheten DATA-studie, uitgevoerd onder leiding van het Maastricht UMC.

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
627
0

App en online tool ondersteunen borstkankerpatiënten

Een app die borstkankerpatiënten helpt om bijwerkingen te verlichten. Het UZ Leuven heeft er samen met KU Leuven en Estée Lauder een ontwikkeld voor smartphones en tablets waarmee patiënten met borstkanker zelf lastige nevenkwaaltjes kunnen rapporteren. Door het invoeren van de bijwerkingen in de app worden deze opgenomen in het medisch dossier, zodat deze bij een volgend consult met de arts besproken kunnen worden.

 

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk
718
0

Concentratie hoog complexe kankerzorg niet alleen een kwestie van volumenormen

Hoogcomplexe kankerzorg zoals voor slokdarm- en maagkanker is niet alleen een technische uitdaging, maar ook gevoelig voor twijfels bij behandelbeleid of diagnostiek. De noodzaak om kankerzorg te concentreren in gespecialiseerde centra is daarom niet alleen een kwestie over de volumenormen van de chirurg, maar zit voor een groot deel in de onderlinge afstemming van de ziekenhuizen, zoals de koppelingen van de digitale infrastructuren zodat er onder andere goede mogelijkheden zijn tot virtuele multidisciplinaire overleggen. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken.

Registreer en beoordeel zelf
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk