1653
0
 
Afbeelding Wikimedia

Zieke senator McCain redt Trump niet

Twee weken na een hersenoperatie waarbij een glioblastoom werd verwijderd verscheen de republikeinse senator John McCain (80) in Washington. Zijn aanwezigheid als Republikein in de Amerikaanse Senaat zou mogelijk van doorslaggevends belang zijn in de stemming over de hervorming van de ziekteverzekering. Het mocht niet baten voor de Republikeinen, want de Affordable Care Act, oftewel de Obamacare staat nog steeds overeind.

 

De voorstellen van President Trump voor een nieuwe zorgwet konden tot nu toe op te weinig steun rekenen binnen zijn eigen partij. De stem van de 80-jarige Mc Cain had de doorslag kunnen geven om de Obamacare af te schaffen als hij voor had gestemd om zo de weg vrij te maken naar de American Health Care Act, oftewel de Trumpcare. Het tegenovergestelde gebeurt; McCain stemt uiteindelijk tegen, waarmee Donald Trump en de Republikeinen zichzelf een zware nederlaag toebrengen. 

 

Trumpcare versus Obamacare

Obamacare heeft ongeveer twintig miljoen Amerikanen aan een ziektekostenverzekering geholpen. Het onpartijdige Congressional Budget Office (CBO) voorspelt dat door Trumpcare de komende twee jaar veertien miljoen Amerikanen weer zonder ziektekostenverzekering zullen komen te zitten. Het CBO voorspelt een kostenbesparing in de gezondheidszorg van 278 miljard euro in tien jaar tijd als de Trumpcare zou worden ingevoerd. Wat die besparingen in de zorg op andere fronten in de Amerikaanse samenleving economisch gezien zou bewegen is niet bekend. 

 

Geweten van de Republikeinen

De Amerikaanse president tweette dat hij erg verheugd was dat John McCain afgelopen dinsdag toch naar Washington kwam om te stemmen. Hij bedankte hem en noemde hem een Amerikaanse held. Dat McCain ondanks zijn ernstige ziekte toch naar Washington kwam, deed daarom vermoeden dat de Republikeinen er vertrouwen in hadden dat de stemming succesvol zou zijn. McCain staat bekend als geweten van de Republikeinen en een van de meest uitgesproken criticus van president Trump. 

 

Geen voorkeursbehandeling

McCain werd in de Vietnamoorlog jaren vastgehouden als krijgsgevangene en veelvuldig gemarteld. Toen bekend werd bij de Noord-Vietnamezen dat hij een zoon was van een vooraanstaande admiraal kreeg hij de gelegenheid om terug te keren naar de VS. Mc Cain wilde geen voorkeurspositie op krijgsgevangenen die langer vastzaten en weigerde de vrijlating tenzij de andere gevangenen ook vrij werden gelaten. Na vijf jaar kwam hij alsnog vrij en werd hij een belangrijke speler in de Amerikaanse politiek. Hij staat bekend als eigengereid en recht voor z'n raap. Buitenlandbeleid is zijn specialisme.

 

Verbroedering sinds diagnose

Door McCain’s imago van eigenzinnig politicus heeft hij veel aanhang bij gematigde Republikeinen en onafhankelijke kiezers. Vele conservatieve politici van zijn eigen partij staan echter sceptisch tegenover hem. Zijn houding als kritische Republikein wordt gewaardeerd door politieke tegenstanders. Sinds zijn diagnose kanker leek er een verbroedering te ontstaan tussen verdeelde Republikeinen en Democraten. Politieke vrienden en vijanden treurden en noemen hem een held.

 

Pathologisch onderzoek

McCain heeft vaker kanker gehad. In 2000 is een melanoom verwijderd. Daarnaast zou er drie keer melanoma in situ zijn verwijderd. In juli werd bij hem een gezwel onder zijn schedel chirurgisch verwijderd, wat aanvankelijk voor bloedprop werd aangezien. De medische ingreep van McCain zorgde dat de stemming over het afschaffen van Obamacare moest worden uitgesteld. Pathologisch onderzoek van het operatief verwijderde weefsel wees uit dat het om een glioblastoom ging.

 

Radiotherapie en chemotherapie

McCain is geopereerd in de Mayo Clinic in Minnesota. Een glioblastoom is een agressieve tumor die in de hersenen begint en die de gliacellen beïnvloed. Deze neurologische tumor is bijzonder moeilijk te behandelen vanwege een diffuse groei. McCain's tumor werd net achter zijn voorhoofd aan de linkerkant van zijn hersenen gevonden. Na een operatie krijgen glioblastoompatiënten meestal zes weken radiotherapie en chemotherapie. De meest gebruikte chemotherapie is Temozolomide.

 

Fysieke impact

De tumor is erg hardnekkig en slechts zes procent van de patiënten die na hun 40ste jaar zijn gediagnosticeerd halen de vijf-jaars overleving. Hoe ouder de patiënt, des te lager zijn de levensverwachtingen vanwege de fysieke impact van de radiotherapie in combinatie met de chemotherapie.

 

Vloeiende speech

McCain sprak dinsdag in zijn speech:”Many of you have reached out in the last few days with your concern and your prayers, and it means a lot to me." Een neurochirurg die ook sprak met de behandelaars van McCain zei tegen CNN dat de senator opvallend veel energie had, vloeiend speechte en geen tekenen van zwakte vertoonde, wat de indruk wekt dat de operatie geslaagd is.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
John McCain
glioblastoma
Obamacare
Trumpcare
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk