6483
0
 
Pixabay

Wiet op recept mogelijk weer vergoed

Het gebruik van medicinale cannabis, oftewel wiet, valt per 1 januari 2017 niet meer binnen de dekking van de Zorgverzekeringswet en wordt daarom niet meer vergoed voor duizenden patiënten die menen baat te hebben bij het plantje. De werking van medicinale cannabis werd nooit wetenschappelijk aangetoond. Minister Edith Schippers heeft eerder dit jaar het Zorginstituut om advies gevraagd om nog eens met nieuwe methodes te onderzoeken of het middel werkt en welke patiënten er baat bij hebben, zodat het besluit mogelijk voor een deel van de patiënten kan worden teruggedraaid.

 

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis hanteerde een coulanceregeling zodat verzekerden die behandeld werden met medicinale cannabis, tot 1 juli 2017 gebruik konden maken van het middel. Het gaf de verzekerden de tijd om op zoek te gaan naar een andere therapie. De zorgverzekeraar mag volgens de Zorgverzekeringswet dit middel niet langer vergoeden als zijnde rationele farmacotherapie. Omdat de werking van het plantje niet is aangetoond, wordt het ook niet meer uit een aanvullend pakket vergoed.

 

Volgens de woordvoerder van minister Schippers, Ole Heil, is het te voorbarig om te stellen dat het alsnog in het basispakket wordt opgenomen. Want de uitkomst kan ook zijn dat er helemaal geen aanleiding is om het standpunt te veranderen. ‘Dat is aan het Zorginstituut’, laat hij weten.

 

Het middel met de werkzame stoffen THC en CBD wordt vooral gebruikt door patiënten die misselijkheid ervaren ten gevolge van kanker of de behandeling daarvan en door patiënten met (zenuw)pijnen. De cannabis is bij de apotheek verkrijgbaar in twee vormen: als wietolie en in de vorm van gedroogde bloemtoppen.

 

Forse toename gebruik mediwiet

De afgelopen jaren is het gebruik van medicinale cannabis fors toegenomen, dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. In 2016 werd een stijging verwacht van 80 procent ten opzichte van 2015. Het aantal verstrekking lag in 2016 op ongeveer 45.000 en dat is bijna 80 procent meer dan de 25.000 van het jaar daarvoor. Vooral de cannabisolie is populair, die sinds medio 2015 verkrijgbaar is. De gedroogde bloemtoppen bestaan uit een aantal varianten, waarbij de ene meer geschikt is voor het trekken van thee. En de ander vooral wordt gebruikt als granulaat, die vooral is bedoeld om met een vernevelaar te inhaleren. Het roken van de cannabis wordt niet geadviseerd.

 

Paddo’s tegen depressies

Niet alleen wiet wordt ingezet om verschillende ziekten te verlichten. Ook paddo’s schijnen een speciaal stofje te bezitten. Uit onderzoek van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten blijkt dat het stofje psilocybine een gunstig effect heeft op depressies en angstaanvallen bij kankerpatiënten. Het onderzoek naar dit effect is onder strikte begeleiding uitgevoerd. Want een te hoge dosering van de stof psilocybine kan zelfs een averechts effect hebben op de gewenste afname van depressies en angstaanvallen. Onjuist gebruik kan dus gevaarlijk zijn en de depressie zelfs verergeren. Ook kan een te hoge dosering leiden tot een ‘bad trip’, oftewel angstaanvallen en psychoses.

Hoewel paddo’s sinds 2009 verboden zijn, is het wel legaal om een kweekset te kopen met sporen van de paddo’s. Sommige truffels bezitten dezelfde werkzame stoffen en die zijn vrij verkrijgbaar in de smartshop.  

 

 

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
mediwiet
cannabis
wiet
paddo's
Minister Schippers
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk