610
0

VUmc Liquid Biopsy Center maakt grootschalig kankeronderzoek mogelijk

Kankersoorten diagnosticeren met een relatief simpele bloedtest, oftewel een liquid biopsy. Op dit moment zijn liquid biopsies nog niet voor alle kankersoorten mogelijk. Voor dit onderzoek gebruiken artsen en onderzoekers bloedmonsters en andere lichaamsvloeistoffen van patiënten. Deze worden vanaf nu opgeslagen in het eerste Liquid Biopsy Center (LBC) in Nederland.

 

Liquid biopsies zijn in tegenstelling tot biopten, vrijwel pijnloos en snel af te nemen. Het is eenvoudig om regelmatig liquid biopsies af te nemen en te onderzoeken. Dit levert dan ook veel meer informatie op.

 

Met het nieuwe LBC worden de opslagmethoden en de wijze van registreren gestandaardiseerd. Zo worden meer gegevens en lichaamsvloeistoffen meer gestructureerd opgeslagen en zijn deze beter uitwisselbaar tussen onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.

 

Onderzoeker Michiel Pegtel is één van de initiatiefnemers van het LBC en vindt het een enorme stap voorwaarts in het kankeronderzoek. Volgens de onderzoeker zal het systematisch opslaan van deze materialen in het LBC het makkelijker maken om sneller betrouwbare kankertesten te ontwikkelen. Pegtel is ervan overtuigd dat het in de toekomst mogelijk is voor artsen om patiënten met een bloedtest tijdens hun behandeling te volgen zonder steeds scans te hoeven maken.

Plakken op pagina: 
Tags: 
bloedonderzoek
LBC
Liquid Biopsy Center
liquid biopsie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk