318
0
 
Afbeelding Angelina Jolie

Vrouwen met hoge kans op borst- of eierstokkanker doen zelden preventief onderzoek

Vrouwen in de Verenigde Staten die een hoger risico hebben op borst- of eierstokkanker zijn zich onvoldoende bewust van de mogelijkheden die ze hebben om zich hiertegen te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UCLA Fielding School of Public Health, recent gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

 

De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van gegevens uit de National Health Interview Surveys van 2005, 2010 en 2015, uitgevoerd door de Centers for Disease Controle and Prevention. Ze hebben daarbij gekeken naar vrouwen die borst- of eierstokkanker hebben gehad en die vanwege familiale omstandigheden of de leeftijd van diagnose een hoger risico liepen.

 

Wel recht op test

Hun conclusie is dat 80 procent van de 47.218 deelnemende vrouwen zich niet hebben laten testen terwijl ze in de hoog risico groepen vallen vanwege persoonlijke of familiaire ziektegeschiedenis. Voor de VS als geheel zou dit betekenen dat 1,2 tot 1,3 miljoen vrouwen geen DNA-onderzoek aanvragen terwijl ze hier volgens de criteria van het National Cancer Center Network wel gebaat bij zouden zijn. Met die kennis zouden zij leefstijl kunnen aanpassen of meer preventieve screeningen of chirurgie kunnen ondergaan

 

BRCA1 en BRCA2

Het testen op BRCA1- en BRCA2-mutaties waarvan bekend is dat zij zorgen voor een hoger risico zijn sinds het midden van de jaren negentig beschikbaar. Wetenschappers weten nu dat mutaties in verscheidene andere genen het risico op borst- en eierstokkanker ook kunnen verhogen; Die mutaties kunnen ook worden gedetecteerd door hedendaagse genetische tests.

 

Waarom niet?

De onderzoekers weten niet waarom de overgrote meerderheid van deze vrouwen geen DNA-onderzoek laat uitvoeren. Ze speculeren dat dit kan komen door onwetendheid van de zorgverleners. Zo is de regelgeving op dit gebied de afgelopen jaren veranderd en is er maar een relatief klein aantal gecertificeerde zorgverleners gespecialiseerd in het testen van genen voor kanker. Bovendien zijn deze specialisten onevenredig verspreid over het land.

 

Vergeten?

De studie kent enige beperkingen doordat de vrouwen zelf de gegevens verstrekken en er geen medische onderbouwing van is. Het zou dus mogelijk zijn dat de vrouwen wel degelijk met hun zorgverleners over zo’n DNA-onderzoek gesproken hebben, maar dat ze dit vergeten waren ten tijde van het invullen van de enquête.

 

Angelina Jolie

De uitkomst van dit onderzoek is verbazingwekkend na alle media aandacht in 2013 rond de Amerikaanse actrice Angelina Jolie. De actrice werd geprezen omdat zij kort na een preventieve dubbele mastectomie en verwijdering van haar ovaria in de media opriep tot meer screening om borst- en eierstokkanker te voorkomen. Vanwege haar BCRA1 mutatie zou zijn 87 procent kans hebben op borstkanker en 50 procent kans op ovariumcarcinoom. 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Angelina Jolie
BRCA1
borstkanker
Ovariumcarcinoom
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk