468
0

Vragenlijst borstkankeronderzoek moet vrouwen met verhoogd risico opsporen

Wanneer een online vragenlijst door alle Nederlandse vrouwen die voor het eerst deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker zou worden ingevuld, zouden de komende jaren meer dan 150 nieuwe BRCA families per jaar opgespoord kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

 

Onderzoekers van het ziekenhuis pleiten dan ook voor het toevoegen van deze vragenlijst en zijn hierover in gesprek met het ministerie van VWS. De vragenlijst is volgens Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar erfelijke kanker, al jaren beschikbaar voor verwijstest voor artsen.

 

Erfelijke aanleg borst- en eierstokkanker

Voor vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker, door een mutatie in één van de BReastCAncer (BCRA)-genen, kan het risico op borstkanker oplopen tot 80 procent en hebben zij tot 60 procent kans op eierstokkanker. Met de vragenlijst kunnen families geïdentificeerd worden waar borstkanker vaker voorkomt, omdat zij wellicht een BRCA-mutatie hebben.

 

287 deelnemende vrouwen

Hoogerbrugge, Judith Prins, hoogleraar Medische Psychologie, en onderzoeker Arjan van Erkelens vroegen 287 vrouwen die deelnamen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker een online vragenlijst in te vullen over het voorkomen van borst- en eierstokkanker in hun familie. De uitslag geeft aan of de vrouw geen, matig of een sterk verhoogd risico heeft op borstkanker. Bij 4 procent van de vrouwen bleek dat zij een sterk verhoogd risico hebben op borstkanker, zonder dat zij dat wisten.  

 

Geen angst of stress door vragenlijst

Erfelijkheidsonderzoek kan uitwijzen of vrouwen met een sterk verhoogd familierisico ook daadwerken een BRCA-mutatie hebben. Omdat het invullen van de vragenlijst psychische invloed kan hebben, werd ook het angst- en stressniveau van de deelnemende vrouwen gemeten. Die bleken direct na het invullen en twee weken later niet verhoogd. Vrouwen werden dus niet angstig of gestrest van het invullen van de vragenlijst.

Plakken op pagina: 
Tags: 
borstkanker
eierstokkanker
RadboudUMC
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk