1037
0
 
Afbeelding Pixabay

Vitamine C vermindert mogelijk risico op leukemie

Uit twee recent gepubliceerde studies blijkt dat vitamine C bescherming biedt tegen leukemie. De artikelen, verschenen in Nature en Cell, zetten uiteen hoe vitamine C het metabolisme en de genetica van de bloedvorming beïnvloedt. Hun conclusie is dat het voor risicogroepen belangrijk is om de volledige aanbevolen dosis vitamine C te nemen.

 

Beide onderzoeken vullen elkaar aan, aldus Sean Morrison, directeur van het Children’s Medical Center Research Institute van UT Southwestern en de laatste auteur van het Nature-artikel. Zij ontdekten dat hematopoëtische stamcellen ongebruikelijk grote hoeveelheden vitamine C absorberen. Wanneer die minder vitamine C kregen, was de kans groter dat ze veranderden in leukemiecellen. Het andere onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van NYU Langone Health, laat zien dat hoge doses vitamine C ertoe leiden dat reeds gevormde leukemiecellen gedood worden.

 

Tet2-gen

Beide onderzoeken richten zich op de interactie van vitamine C met het gen Tet2. Dit beschermt tegen leukemie. Het onderzoek in Cell toont aan dat hoge doses vitamine C in staat zijn om te compenseren voor mutaties in dit gen. Uit het andere onderzoek blijkt dat vitamine C een beperkende factor is bij het correct functioneren van Tet2. Mensen hebben twee kopieën van dit gen: één van de vader en één van de moeder. Juist wanneer één van deze twee genen beschadigd is, is het belangrijk om de volle dosis vitamine C te nemen.

 

Moleculaire oorzaak

Uit epidemiologisch onderzoek is bekend dat er een relatie is tussen kanker en het gehalte aan vitamine C dat iemand heeft. Minder bekend zijn de moleculaire oorzaken van deze relatie. Beide onderzoeken zijn dieper ingegaan op deze relatie met betrekking tot leukemie.

 

Niet voor elke kankersoort

Uit het onderzoek in Nature blijkt ook dat het slikken van meer dan de volledige dosis geen extra voordeel oplevert. Daarnaast wijzen hun onderzoeksgegevens erop dat de voordelen van vitamine C niet voor elke kankersoort opgaan. Momenteel kijkt de onderzoeksgroep van Morrisson samen met de Centers for Disease Control naar de cijfers op dit gebied om erachter te komen voor welke kankersoorten dit wel geldt. 

 

Waterstofperoxide

Vitaminen C heeft een wisselende geschiedenis als het gaat om de inzet van deze vitaminen tegen kanker. Garry Buettner van de Universiteit van Iowa ontdekte dat als vitaminen C intraveneus wordt toegediend, het kankercelllen zou doden. De universiteit doet nu klinische onderzoeken waarbij het effect van de vitamine op alvleesklier- en longkanker wordt getest. In de nieuwe studie, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Redox Biology, gaan de onderzoekers verder in op hoe het kan dat hoge doses vitaminen C kankercellen doden. Het blijkt dat bij de afbraak van vitamine C onder meer waterstofperoxide vrijkomt, dat weefsel en DNA kan beschadigen. De studie laat zien dat tumorcellen veel minder goed in staat zijn om die waterstofperoxide te verwijderen dan gewone cellen.

 

Buettner: 'Omdat kankercellen zich niet goed kunnen beschermen tegen waterstofperoxide, raken ze beschadigd en sterven ze af. Dit verklaart waarom de hoge concentraties vitamine C normale cellen niet beïnvloeden, maar tumoren wel beschadigen.' De onderzoekers zijn opgetogen over de eerste resultaten van de eerste klinische onderzoeken. 

 

Extreem veel sinaasappels

Maar zoals altijd is voorzichtigheid geboden met het nemen van extra vitamines. Volgens sommige wetenschappers zou je zelfs kunnen sterven door extreem veel sinaasappels te eten; maar liefs 11.000, maar dat geldt dan in feite voor alles. 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Vitamine C
leukemie
Universiteit van Iowa
Alvleesklierkanker
Longkanker
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk