1460
0

Verpleegkundigen roepen om hulp bij de nieuwe minister van VWS

‘Luister eerder naar ons. Nu wordt vaak pas gehandeld na een ernstig incident. Patiënt en verpleegkundige zijn dan de dupe’. Dat is een van de oproepen aan de nieuwe minister van VWS over het personeelstekort onder verpleegkundigen en verzorgenden en de te hoge werkdruk.

 

Er is nog steeds een chronisch tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen, zo ook in de oncologie. Dat meldt het NRC deze week in meerdere berichtgevingen. De beroepsvereniging voor verpleegkundigen heeft alle leden opgeroepen om op 20 november het werk deels neer te leggen.

 

Onmendelijke effecten

Zij zullen die dag geen administratie doen en bijhouden hoeveel minuten dat oplevert per patiënt.  De vereniging heeft een inventarisatie gedaan waaruit blijkt dat als er geen maatregelen worden genomen dit onmenselijke effecten zal hebben in de zorg. De V&VN roept de nieuwe minister van VWS op om samen met alle betrokken partijen een noodplan op te stellen voor de gehele sector. Concrete maatregelen moeten direct resulteren in meer patiëntenzorg.

 

Bedden dicht

Op de oncologie-afdeling van het OLVG in Amsterdam zijn momenteel twee van de 22 bedden dicht, in de zomer waren dat er vijf. Ook in het Antonie van Leeuwenhoek moeten regelmatig bedden dicht. Op de kinderafdeling van het Erasmus MC in Rotterdam zijn voortdurend bedden dicht omdat er een “chronisch tekort” is aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Het VUmc heeft momenteel 40 vacatures voor verpleegkundigen.

 

Als de minister niet ingrijpt

En het nieuwe kinderoncologie centrum, het Prinses Maxima Centrum in Utrecht heeft nog zo’n 100 vacatures open staan voor verpleegkundigen. Het centrum is nieuw, maar de opvulling van al deze vacatures kan nog wel eens een grotere uitdaging worden dan verwacht als de minister niet ingrijpt. 

 

Subspecialisatie

De oorzaken voor het tekort zijn talrijk. Er zijn steeds meer subspecialisaties (zoals IC-, oncologie- of kinder-verpleegkundige), waardoor een afdeling niet kan functioneren als die specifiek opgeleide verpleegkundigen er niet zijn.In Amsterdam speelt de huizenmarkt ook een rol: op de oncologie-afdeling van het OLVG zijn in een jaar tijd vijf verpleegkundigen van baan veranderd, omdat ze geen betaalbaar huis konden vinden dichtbij hun werk.

 

#nietzonderjullie

Het Antoni van Leeuwenhoek startte eerder dit jaar nog met een grote mediacampagne vanwege het tekort aan verpleegkundigen. Het AVL hield een gat van tien procent van de 200 arbeidsplaatsen voor oncologie verpleegkundigen. Het aantal vacatures nam ook nog eens toe vanwege de groei van het aantal kankerpatiënten. Daarom startte het AVL een campagne waarbij oncologieverpleegkundigen door gezichtsbepalende specialisten worden opgeroepen om in het AVL te komen werken onder het motto: #nietzonderjullie.

 

Uitzendbureaus

Ondanks de krapte, blijft de zorg op peil zegt Jacqueline Broekhuizen verpleegkundig hoofd van het AVL voor de Gooi en Eemlander: "De zorg voor onze patiënten die een goede behandeling nodig hebben, is ons uitgangspunt. Er zijn momenten dat we terug moeten in het aantal bedden. Op dit moment zetten we bij met ervaren tijdelijke krachten via uitzendbureaus en ZZP’ers. We willen dat onze verpleegkundigen de goede zorg kunnen geven, maar ook dat ze rechtop kunnen blijven staan. We zijn zuinig op ons personeel.”

 

Grote toestroom

Het gebrek aan oncologieverpleegkundigen is volgens Broekhuizen een Europees probleem en niet zomaar opgelost. „We krijgen nu een grote toestroom naar de verpleegkundige opleiding. Maar voor die in de praktijk werken, ben je vier jaar verder en dan moeten ze ervaring opbouwen wat ook minstens een jaar duurt.”

 

Ticket naar New York

De oncologieverpleegkundigen krijgen met een persoonlijk ontwikkelingsbudget invloed op hun eigen verdere opleiding en ontwikkeling.  En wie een collega werft, een gediplomeerd oncologieverpleegkundige, krijgt een ticket naar New York.

 

Bonussen

Een groot gevaar bij opleidingen is dat wordt gestopt alsde formatie is bereikt. "Wij hebben te maken met een internationaal groeiend ziektebeeld. De afgelopen jaren leidden we 25 tot 30 gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen op. Dit jaar hebben we er 40, komend jaar 60 en in 2019 starten we een derde opleidingsgroep zodat er 75 kunnen beginnen aan de vervolgopleiding”, aldus een recruiter van het AVL.  Verpleegkundigen worden in het AVL gelokt met tien procent extra salaris en een ticket naar NewYork. Andere ziekenhuizen bieden soms een bonus van 700 tot 1250 euro.  

 

Eerder aan de bel

Niet alleen in de Randstad zijn er tekorten. In het hele land is dit te merken. Dat was de reden voor de inventarisatie van de Vereniging voor verpleegkundigen en om op actie aan te sturen. De vereniging heeft eerder aan de bel getrokken omdat zij keer op keer constateren dat het tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen oploopt. In 2016 meldde de beroepsvereniging ook al over een groot tekort aan verpleegkundigen, in de wijk en verpleeghuizen maar ook op specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse. Kinderen zouden daardoor noodgedwongen lang in het ziekenhuis liggen, vanwege een tekort aan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen in de wijk.

 

Marktplaats voor IC-bedden

Tekorten en problemen kunnen ook aanzetten tot nieuwe innovaties. Zo heeft een intensivist uit het Albert Schweizer ziekenhuis een app ontwikkeld waarbij een intensivist of verpleegkundige realtime kan zien waar in de regio nog bedden beschikbaar zijn. Intensivist Michael Frank: 'We zien nu op onze mobiele telefoon meteen hoeveel bedden er bij anderen vrij zijn, welk type en niveau zorg daar geboden kan worden en met wie je contact kunt leggen. Dat is snel en direct. Je kan ook via een beveiligde ‘box’ de patiënt bespreken met je collega-intensivist. In feite is het onze kleine 'marktplaats' voor IC-bedden. Daarnaast helpt het middel ons om snel kennis uit te wisselen." De app is ontwikkeld door MDLinking. 

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
V&VN
Verpleegkundigen
werkdruk
AvL
OLVG
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk