488
0
 
Colorectaal adenocarcinoom

Test moet overbehandeling darmkanker voorkomen

Het AMC heeft een test ontwikkeld om overbehandeling bij darmkanker te voorkomen. De eenvoudige immunohistochemische (IHC) test kan de tumorgevoeligheid voor anti-EGFR-therapie voorspellen. Met behulp van de test is zorg op maat mogelijk en wordt de behandelefficiëntie van anti-EGFR-therapie verbeterd.

 

Het AMC heeft een financiële bijdrage voor de test gekregen van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Een optimale behandeling verbetert de kwaliteit van leven van darmkankerpatiënten en geeft op voorhand meer zekerheid over de resultaten van de behandeling.

 

Het ziekteproces en de behandelingen zijn zeer belastend voor patiënten en ook zijn de behandeluitkomsten zeer variabel: de helft van de patiënten heeft helemaal geen profijt van de behandeling met antilichamen.

 

Ook steun voor psychische problemen

Ook het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis krijgt financiële steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, voor jongeren met een zichtbare aandoening. In Nederland gaat het ongeveer om een kwart miljoen jongeren, waarvan een derde psychologische problemen ontwikkelt. Met het geld wordt een Engels online interventieprogramma vertaald naar het Nederlands.

 

Verder wordt MINDyoung, een platform om psychische kwestie onder jongeren bespreekbaar te maken, gesteund om een studio op te zetten. Zo kunnen jongeren zelf content voor de website produceren.

 

Het UMC Utrecht krijgt geld voor een big data-project waarin data van patiënten met een ernstig psychische stoornis worden geanalyseerd. Het doel is om op grond van de analyses gepersonaliseerde zorg aan te bieden. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars is vooral benieuwd of er klinische resultaten volgen.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
darmkanker
Innovatiefonds Zorgverzekeraars
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk