2021
0

Steeds meer inzichten en studies over effecten voeding op kanker

Steeds meer media koppen over nieuwe uitkomsten van studies, of intenties om voeding in relatie tot kanker en kankerbehandelingen beter te onderzoeken. Oncology.nl gaat in vogelvlucht langs de meest actuele nieuwsberichten. Wat onderzoeken de onderzoekers, en heeft het zin om na de diagnose kanker met extra gezonde voeding te beginnen?

 

Het Belgische medium Knack meldde dat uit een Franse studie blijkt dat overbewerkte voeding mogelijk is gelinkt aan kanker. Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig eiwit, vitamines, mineralen en voedingsvezel. Ze kunnen ook een aantal kankerverwekkende stoffen bevatten. Het gaat om sterk bewerkte fabrieksvoeding als industrieel brood, snacks, koekjes, snoep, vis- en vleessnacks, instantsoepen, kant-en-klaar maaltijden, frisdranken etc.

 

Borstkanker

De onderzoekers interesseerden zich vooral voor "ultra getransformeerd" voedsel dat volgens hen grotere hoeveelheden vetten, verzadigde vetten, suikers en zouten bevat, naast minder vezels en vitaminen. Ruim 100.000 mensen van gemiddeld 43 jaar deden mee aan dit onderzoek. De conclusie was dat het risico op kanker bij het eten van "ultra getransformeerd" voedsel met 6 tot 18 procent stijgt en het risico op borstkanker in het bijzonder met 2 tot 22 procent stijgt.

 

Kort door de bocht

De British Medical Journal beklemtoont dat het nog maar een eerste observatie is en dat andere factoren een rol kunnen spelen. Het lijkt dus te kort door de bocht om hard te kunnen maken dat industriële voeding kanker veroorzaakt. Dit verband is dus niet onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond. Toch is het bericht dat slecht eten voor kanker zorgt in veel media zo opgepakt. Wel een verband gevonden, maar dus niet bewezen.

 

Supermarkt

Het AD ging hierover in gesprek met voedselwaakhond Foodwatch, een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gezond en milieubewuste voeding. “Het baart ons zorgen dat er veel van dit soort ultrabewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt te vinden is. Het beleid van de vorige minister hield in dat de voedingsindustrie zelf de touwtjes in handen hield, maar Schippers heeft zelf toegegeven dat die methode niet goed werkte. Met de huidige minister van de ChristenUnie hebben wij nieuwe hoop dat de overheid een beleid gaat formuleren dat ambitieuzer is.'' aldus Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. In de supermarkt valt 70 procent van het aanbod in de categorie ultrabewerkt voedsel.

 

Overgewicht

Het Voedingscentrum benadrukt dat het gaat om een eerste onderzoek naar deze relatie en dat nader onderzoek nodig is. ,,We weten wel dat mensen die veel bewerkt voedsel eten overgewicht hebben en dat overgewicht is gerelateerd aan kanker, maar het is nog te vroeg om de conclusie trekken dat je van dit soort eten kanker krijgt'', aldus voedingsexpert Patricia Schutte. ,,Wat we wel zien, is dat het eten van groenten, fruit en granen, dus onbewerkte voedingsmiddelen het risico op kanker verkleint.'' 

 

Lekker eten

Enige tijd geleden publiceerde Oncology.nl een artikel over lekker eten voor (ex)kankerpatienten. Geen wetenschap, maar initiatieven in het land om gezond eten voor kankerpatienten aan te moedigen. Het Franse onderzoek is nog geen doorbraak. Wel een stap in de goede richting. Maar waar zijn andere wetenschappers mee bezig?

 

Frisdrank en vlees

Uit onderzoek van the Harvard T.H. Chan School of Public Health, blijkt dat voeding zoals frisdrank en vlees het risico op darmkanker verhogen omdat het ontstekingsbevorderend werkt. Het artikel is recent gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Oncology.

 

Ontstekingswaarde

Eerst zijn de ontstekingswaarde van verschillende voedingsgroepen vastgesteld. Vlees, vis, geraffineerde granen, frisdranken en groenten die niet donkergeel zijn of groene bladeren hebben, bleken hoog te scoren. Gek genoeg was de ontstekingswaarde van bier, wijn, thee, koffie, fruitsap, pizza, snacks, donkergele en bladerige groenten niet hoog. Hieronder vielen ook wortels en zoete aardappels.De studie was vrij uitgebreid. Van 120.000 mensen werd informatie verzameld over het voedingspatroon. Uiteindelijk werden in totaal 2.700 gevallen van darmkanker opgespoord. De onderzoekers concluderen dat hun studie de rol van ontstekingsbevorderend voedsel bij de ontwikkeling van darmkanker aantoont.

 

Dosering omlaag

Vakblad voor verpleegkundigen Nursing schreef dat Nijmeegse onderzoekers ontdekt hebben dat de dosering voor veel kankerpatienten omlaag kan als de patient het inneemt met een licht ontbijt. Zij onderzochten de combinatie van oncolytica met een licht Nederlands ontbijt, zoals een boterham met kaas of een bord pap. Patiënten die behandeld worden met pazopanib (niercelkankermedicijn) hebben vaak last van maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree’, vertelt Nielka van Erp, onderzoeker en ziekenhuisapotheker bij het Radboudumc.

 

Ontbijt

‘We vroegen ons af of het innemen van dit antikankergeneesmiddel met een ontbijt kan helpen tegen de maagdarmklachten.’ Het onderzoek naar de bijwerkingen misselijkheid en diarree loopt nog. Lubberman en Van Erp onderzoeken momenteel hetzelfde type vraag voor Abiraterone, een geneesmiddel tegen prostaatkanker. Mogelijk volgen nog andere kankermedicijnen.

 

Sondevoeding

 Maar niet alleen in de universiteitsklinieken wordt gewerkt aan oncologische studies met een relatie tot voeding. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werkt oncologische chirug Misha Luyer aan een onderzoek waaruit moet blijken dat patienten sneller herstellen na een darmoperatie als er vooraf voedsel wordt ingebracht in de twaalfvingerige darm. Voor twee artsen van het ziekenhuis, Emmeline Peters en Boudewijn Smeets, wordt dit hun promotie-onderzoek, in samenwerking met het AMC Amsterdam.

 

Jan Hoeijmakers

En ook het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie zet hoog in op voedingsinterventies. Naast meer wetenschappelijk onderzoek door onder andere Jan Hoeijmakers, moleculair bioloog en geneticus doet het kinderoncologisch centrum haar best om voeding op een zo aantrekkelijk mogelijke manier te presenteren aan de zieke kinderen.

 

Bijwerkingen

Met het aantrekken van Hoeijmakers geven zij wetenschappelijk onderzoek naar de relatie van voeding en medicijnen wellicht een boost. De topwetenschapper heeft namelijk hoopvolle aanwijzingen dat voedingsinterventies een belangrijke factor kunnen zijn om de bijwerkingen van chemotherapie bij kinderen te verminderen. Hoeijmakers, ook werkzaam in bij het Erasmus MC en het CECAD in het Duitse Keulen, leidt een onderzoeksteam dat zich bezig houdt met het tegengaan van versnelde ouderdomsverschijnselen bij kinderen ontstaan door de behandeling van kanker.

 

Gezelligheidsdrinkers

Om lezers niet te ontmoedigen is het aan te raden om naar Jort Kelder te luisteren. Hij ging voor Radio 1 in debat met een wetenschapper die kan vertellen dat er geen positieve medische gevolgen zijn aangetoond in de wetenschap. Het werd een wellus nietus verhaal tussen gezelligheidsdrinkers en een onderzoeker die de feiten naadloos kent. Volgens Kelder en zijn tafelgast Bas Jacobs heeft alcohol gebruik ook baten. "Dat ontken ik niet. Er zijn positieve associaties met alcohol. Mensen voelen zich ontspannen, het wordt gebruikt bij sociale gelegenheden, dat zijn positieve kanten." Aldus Hanneke Hendriks. Toch raadt ze het af.

 

Bronnen

http://www.bmj.com/content/360/bmj.k322

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/15/waarom-belgen-zo-vaak-darmkanker-overleven/

https://www.linkedin.com/pulse/why-difference-between-eu-countries-terms-colon-cancer-gijssels/?trackingId=l4GIh3xGo+MTXEZbwT6KSA

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Voeding en kanker
Jan Hoeijmakers
Prinses Máxima Centrum
Kelly Nijhof
oncologie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk