269
0

Speciale telefoondienst voor pijn bij kanker

 

Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft werkt met een Pijnlijn voor kankerpatiënten. Volgens Mariëtte Knegtmans, verpleegkundig specialist pijn en palliatieve zorg, moet pijn bij een oncologisch behandeltraject voldoende aandacht krijgen. Met de telefoondienst kunnen patiënten op een laagdrempelige manier aan de bel trekken.

 

Patiënten die eens in de zoveel tijd naar de poli komen of onlangs ontslagen zijn kunnen een telefoonnummer bellen wanneer zij (toegenomen) pijnklachten hebben. Michel Wagemans, anesthesioloog-pijnspecialist, vindt dat dit te weinig gebeurt. Soms durven mensen niet te bellen uit schaamte, angst of onzekerheid. En soms loopt de pijn zo uit de hand, dat patiënten opnieuw opgenomen moet worden.

 

Pijnlijn

Het Treant Ziekenhuis in Hoogeveen werkte al met de Pijnlijn. Ook het het Reinier de Graaf ziekenhuis raakte enthousiast en startte een onderzoek of het ook bij hen ingezet kon worden. Dat onderzoek werd de afstudeerthesis van Knegtmans. Uit dat onderzoek bleek dat als in de gesprekken met patiënten over pijn werd gesproken, de aandacht voor pijnklachten, pijnbehandeling en pijnbestrijding ook toenam.

 

Drie keer per week contact

Zodra een patiënt is aangemeld voor de Pijnlijn, wordt hij of zij drie keer per week gebeld. Vlak voor het telefoontje ontvangt de patiënt een sms: ‘u wordt zo gebeld’. Een geautomatiseerd systeem vraagt een cijfer te geven aan zijn of haar pijn op schaal van 0 tot 10: 0 staat voor geen pijn en 10 voor de meest denkbare pijn. Bij een cijfer van vijf of hoger wordt de patiënt binnen een dag teruggebeld om te horen wat de pijnklachten zijn en te bespreken wat er aan gedaan kan worden.

 

AVL onderzoekt online test

Ook het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) heeft op afstand contact met kankerpatiënten. Het ziekenhuis onderzoekt of een online test minder belastend is bij het vaststellen van de ernst van cognitieve problemen na een behandeling voor kanker.

Plakken op pagina: 
Tags: 
pijnklachten
eHealth
kankerpatiënten
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk