1588
0

Snelle inwendige bestraling voor borstkankerpatiënten

Borstkankerpatiënten die bestraald moeten worden kunnen in het Erasmus MC terecht voor een inwendige bestraling. Zo hoeven patiënten niet wekenlang naar het ziekenhuis te reizen, maar zijn ze in één keer klaar. Door het plaatsen van radioactieve ‘zaadjes’ in de borst, wordt de patiënt van binnenuit bestraald.

 

Door middel van kleine titanium capsules die met een holle naald in de borst worden geplaatst, kan van binnenuit bestraald worden. Voorafgaand aan de behandeling, ‘Permanent Breast Seed Implants’ (PBSI), wordt nauwkeurig met een echo bepaald waar precies bestraald moet worden. De eenmalige ingreep duur ongeveer een uur en de patiënt kan daarna direct weer naar huis.

 

Jean-Philippe Pignol, van het Erasmus MC Kanker Instituut, introduceerde deze manier van bestralen jaren geleden al in Canada. ‘Bij vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gekregen, staat de wereld op z'n kop. Als ze dan, nadat de tumor operatief is weggehaald, ook nog eens vier weken lang iedere dag op en neer moet reizen voor bestraling, wordt hun leven totaal ontwricht. Met deze voor borstkankerpatiënten nieuwe behandeling, kan de patiënt de bestraling thuis ondergaan en doorgaan met haar leven.’

 

50-plussers

Deze manier van behandelen is vooral geschikt voor vrouwen boven de 50 jaar met een laag-risico tumor waarvan de lymfeklieren kankervrij zijn. Jongere vrouwen hebben vaak een agressievere vorm van borstkanker en daarvoor is bestraling van de hele borst nodig.

 

Veel voordelen

De behandeling heeft veel voordelen ten opzichte van externe bestraling. De kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert ligt rond de 1 procent, dat blijkt uit Canadees onderzoek. Ook brengt straling van binnenuit geen schade toe aan hart of longweefsel en is er minder  huidschade dan bij externe bestraling. Daarnaast is de behandeling veilig voor de partner van de behandelde patiënt, deze wordt slechts aan een lage dosis blootgesteld binnen de wettelijke normen.

 

Huidschade verder verminderen

Om de behandeling verder te verbeteren, door de huidschade die de bestraling veroorzaakt verder te verminderen, wordt de behandeling uitgevoerd in het kader van een onderzoek. Het onderzoek van arts-onderzoeker Gerson Struik is een samenwerking met het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hij wil de huidschade beperken door een vloeistof in te spuiten tussen het te bestralen gebied en de huid. Voor het onderzoek krijgt de helft van de patiënten die met PBSI worden behandeld vloeistof ingespoten en de andere helft niet.

Plakken op pagina: 
Tags: 
borstkanker
borstkankerpatiënten
Permanent Breast Seed Implants
PBSI
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk