1408
0
 
Wikimedia

Screening prostaatkanker verlaagt sterfte tot 32 procent

Hoewel er de afgelopen jaren twijfels waren over screening voor prostaatkanker, blijkt uit heranalyse van twee grote trials in Europa en de VS dat dit wel degelijk zin heeft. De oorspronkelijke resultaten leken elkaar tegen te spreken, want screening leidt tot een significante afname van sterfte tot 32 procent, blijkt uit de nieuwe analyse. De uitkomsten van de heranalyse van Alex Tsodikov en zijn collega’s zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.

 

Het gaat om de trials ERSPC (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) en de PLCO (Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial). Bij de ERSPC liet het onderzoek een significante afname zien van het aantal sterfgevallen in tegenstelling tot de PLCO. Beide trials werden in 2009 gepubliceerd en includeerden mannen vanaf 55 jaar.

 

Screening verlaagt sterfte door prostaatkanker met 25 tot 32 procent

Tsodikov onderwierp de ERSPC en de PLCO aan een nieuwe analyse met een mathematisch model waarmee werd nagegaan in hoeverre de feitelijke hoeveelheid screening in elke groep bepalend was voor de resultaten. De conclusie van de heranalyse is dat de uitkomst van beide trials opvallend gelijk zijn en dat screening het risico op sterfte door prostaatkanker met 25 tot 32 procent verlaagt.

 

Discussie is beslecht

Andrew Vickers van het Sloan Kettering Cancer hoopt dat de discussie over het nut van PSA-screening is beslecht, maar blijft hij ook huiverig voor overbehandeling. Vickers vindt dat screening beperkt moet blijven voor mannen van 55-70 jaar en dat biopsieën alleen uitgevoerd moeten worden bij mannen met een positieve uitslag of een hoog risico op een agressieve vorm van de ziekte.

 

300 minder doden door tweejaarlijkse screening

Uit een groot Europees onderzoek onder leiding van het ErasmusMC bleek eerder al dat tweejaarlijkse screening op prostaatkanker bij mannen tussen 55 en 59 jaar leidt tot 300 minder sterfgevallen per jaar ten gevolge van de ziekte. Volgens de onderzoekers stijgt de gemiddelde ‘gezonde levensverwachting’ van mannen aanmerkelijk. De kosten voor de screening zijn vergelijkbaar met die van het baarmoederhalskankeronderzoek.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Prostaatkanker
screening
prostaatkankerscreening
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk