1379
0

Samenwerking tussen Agendia en Parijs' kankercentrum Instituut Curie

Agendia en het Instituut Curie in Parijs gaan samenwerken. Het Franse Instituut gaat meewerken om de nieuwe in vitro diagnostische kit van Agendia te valideren. Deze kit bestaat uit de MammaPrint test voor het bepalen van het risico op terugkeer van borstkanker, en de BluePrint test voor moleculaire subtypering. Agenda timmert sinds jaren aan de weg, maar maakt sinds vorig jaar echt furore na een doorslaggevende publicatie in The New England Journal of Medicine. Sindsdien kunnen artsen niet meer om de test heen en wordt de test wereldwijd steeds meer erkend en vergoed.

 

De publicatie bewees wat de oprichters van Agendia in 2003 al wisten: genetische tests kunnen goed voorspellen bij welke borstkankerpatiënten de chemokuur aanslaat. Op safe spelen zorgde dat er teveel overbehandeling was, want bij bijna de helft van de patiënten werkt de chemokuur niet.

 

Uitbreiding producten portfolio

Marjolaine Baldo, Commercial Vice President EMEA, bij Agendia:'Door het productenportfolio van Agendia uit te breiden met een decentraal uit te voeren test bieden we prestigieuze Europese kankercentra zoals het Instituut Curie de mogelijkheid om zowel de MammaPrint- als de BluePrint-test als set zelf uit te voeren, met behulp van de Next Generation Sequencing apparatuur waarover ze zelf al beschikken. Patiënten profiteren hiervan, doordat deze waardevolle testen nu gemakkelijker toegankelijk zijn. Zodoende kunnen meer vrouwen gebruik maken van de voordelen van een gepersonaliseerde borstkankerbehandeling.” Het Instituut Curie is een van de meest prestigieuze kankercentra in Europa. Agendia is enthousiast over de mogelijkheden die deze samenwerking biedt.

 

Innovatie rond borstkanker

Amaury Martin van Institut Curie en directeur van het Institut Carnot Curie Cancer: 'Dit partnerschap met Agendia voor de validatie van de MammaPrint/BluePrint-test luidt een nieuwe fase in van de samenwerking tussen het instituut Curie en Agendia in. In het strategische plan van het Instituut Curie MC21 is innovatie rond borstkanker een belangrijk speerpunt van het medisch-wetenschappelijk onderzoek. De behandeling van deze kankersoorten vertegenwoordigt iets meer dan 60% van de ziekenhuisactiviteiten van het instituut en wordt regelmatig genoemd in de lijst met beste ziekenhuizen in Frankrijk. Het werk dat op dit gebied wordt uitgevoerd bij het Curie Instituut profiteert van een uniek fundamenteel en translationeel onderzoeksecosysteem met state-of-the-art teams. De door Agendia ontwikkelde technologie komt volledig ten goede aan onze patiënten en de aanwezigheid ervan in ons instituut opent de deur naar toekomstige samenwerking voor het ontwikkelen en valideren van voorspellende testen, met onmiskenbaar nut in het zorgtraject.'

 

Andere Europese kankercentra

De studie moet de prestaties van deze nieuwe gecombineerde versie van de MammaPrint- en Blueprint-test aantonen in een gedecentraliseerde setting, waardoor andere Europese kankercentra de testen intern ook uit zouden kunnen voeren.  De validatiestudie gaat vooraf aan de CE-markering en de introductie van de kit in Europa, begin volgend jaar.

 

Next Generation Sequencing 

Het doel van deze studie is de verwerking van borsttumorweefsel van Franse patiënten door de afdeling diagnostiek van Instituut Curie met behulp van de MammaPrint/BluePrint-kit die gebaseerd is op Next Generation Sequencing (NGS). Deze resultaten worden vergeleken met zowel de NGS- als de op microarray gebaseerde test (met CE-markering), uitgevoerd in het laboratorium van Agendia in Amsterdam.

 

Micro array

Het laag-risico- of hoog-risicoresultaat van de microarray test wordt beschikbaar gesteld aan het klinische team van het Instituut Curie ter ondersteuning van het nemen van behandelingsbeslissingen. Het pathologie- en diagnoseteam van het instituut verwerken hetzelfde sample in hun laboratorium met behulp van de op NGS gebaseerde MammaPrint/BluePrint-test om er zeker van te zijn dat de resultaten overeenkomen.

 

Agilent Technologies 

In juni 2017 maakte Agendia het nieuws bekend van de overeenkomst tot uitbreiding van haar relatie met Agilent Technologies Inc. om een combinatie-test op basis van RNA-sequentiëring te ontwikkelen van haar bestaande MammaPrint en BluePrint testen. Deze worden momenteel centraal uitgevoerd in de geaccrediteerde laboratoria van de onderneming in Irvine, CA en Amsterdam.

 

Over de MammaPrintMammaPrint is een door de FDA goedgekeurde diagnostische in-vitrotest, uitgevoerd in een centraal laboratorium. Bij deze test wordt gebruikgemaakt van het genexpressieprofiel van weefselmonsters van borsttumoren om het risico van afstandsmetastase te beoordelen. MammaPrint is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en heeft daarnaast een CE-markering, waarmee gebruik van de test in de Europese Unie is goedgekeurd. MammaPrint is bedoeld voor gebruik door artsen en is uitsluitend geïndiceerd als prognostische marker in combinatie met andere klinisch-pathologische factoren. De test is niet bedoeld om de uitkomst van de ziekte te bepalen of om de respons van een afzonderlijke patiënt op een behandeling te suggereren of af te leiden.

 

Over AgendiaAgendia is een niet-beursgenoteerd, onderneming op het gebied van moleculaire diagnostiek dat diagnostische producten op basis van genoomonderzoek ontwikkelt en op de markt brengt waarmee artsen kunnen worden ondersteund bij hun complexe behandelingsbeslissingen. Daarnaast is Agendia bezig met de ontwikkeling van andere producten op basis van genexpressie. Het bedrijf werkt samen met farmaceutische bedrijven, toonaangevende kankercentra en wetenschappelijke groepen voor de ontwikkeling van tests voor ‘companion diagnostics’ (begeleidende diagnostiek) op het gebied van oncologie.

 

Over Instituut Curie

‘Institut Curie’, een vooraanstaande speler in de strijd tegen kanker, bestaat uit zowel een toonaangevend Frans onderzoekscentrum op het gebied van oncologie als een state-of-the-art ziekenhuisgroep die alle typen kanker, inclusief de meest zeldzame, behandelt. Het instituut, dat in 1909 door Marie Curie werd opgericht, verenigt meer dan 3.300 onderzoekers, artsen en professionele zorgverleners rond zijn drieledige missie: zorg, onderzoek en onderwijs.

 

Steun van doneren 

Als private stichting van openbaar nut heeft Instituut Curie toestemming om donaties en legaten aan te nemen en kan het, dankzij de steun van zijn donoren, de ontdekkingen versnellen en op die manier de behandeling en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.Ga voor meer informatie naar: www.curie.fr

 

Over Curie Cancer

Sinds 2011 is Instituut Curie gecertificeerd als 'Institut Carnot Curie Cancer'. De toevoeging Carnot is het kwaliteitswaarmerk dat wordt toegekend aan academische onderzoeksinstellingen met een aangetoonde hoge kwaliteit en betrokkenheid bij onderzoekssamenwerking. Curie Cancer biedt industriële partners de mogelijkheid om wetenschappelijke samenwerkingsverbanden op te zetten die profiteren van de expertise van de teams van Instituut Curie, voor het ontwikkelen van innovatieve therapeutische oplossingen voor kanker, van behandelingsdoel tot klinische validatie. Ga voor meer informatie naar: http://www.instituts-carnot.eu/en/carnot-institute/curie-cancer   

 

Bron: Agendia 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Agendia
Instituut Curie
Parijs
Kelly Nijhof
borstkanker
Mammaprint
Next Generation Sequencing
NGS
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk