3415
0

Prinses Máxima Centrum zet hoog in op voedingsinterventies bij chemotherapie

Het Prinses Máxima Centrum is het afgelopen jaar meerdere strategische samenwerkingen aangegaan, waaronder recent met de internationaal vermaard wetenschapper Jan Hoeijmakers, moleculaire bioloog en geneticus. Hoeijmakers heeft hoopvolle aanwijzingen dat voedingsinterventies een belangrijke factor kunnen zijn om de bijwerkingen van chemotherapie bij kinderen te verminderen, waaronder versnelde veroudering. Hoeijmakers, ook werkzaam in bij het Erasmus MC en het CECAD in het Duitse Keulen, leidt een onderzoeksteam dat zich bezig houdt met het tegengaan van versnelde ouderdomsverschijnselen bij kinderen ontstaan door de behandeling van kanker.

 

In de lente van 2018 wordt het nieuwe kinderoncologisch centrum geopend, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Onder regie van het Prinses Máxima Centrum zal de complexe zorg en de meeste wetenschappelijke research in Utrecht gedaan worden, en minder complexe zorg in een beperkt aantal academische en niet-academische ziekenhuizen verspreid over Nederland. Het Prinses Máxima Centrum voert reeds research uit en verleent zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker. Topresearch en hoog complexe zorg zal in het centrum in Utrecht geconcentreerd worden. Op dit moment zijn al 22 onderzoeksgroepen actief.  

 

Bescherming

Door het aantrekken van Hoeijmakers, ook wel de ‘ouderdomsprofessor’genoemd, zet het Prinses Maxima een belangrijke stap om de kankerbehandeling voor kinderen een boost te kunnen geven. De professor is opgetogen over de nieuwe samenwerking. Hij zegt dat hij zelden in zijn carrière zulke goede mogelijkheden heeft gezien voor het toepassen van dit onderzoek: ‘Onlangs is ontdekt dat voeding de effecten van DNA-schade op veroudering kan beïnvloeden. We hebben sterke aanwijzingen dat op deze manier het lichaam beschermd kan worden zonder invloed te hebben op de effectiviteit tegen de tumor’, aldus Hoeijmakers.

 

Spinoza prijs

Hoeijmakers heeft als wetenschapper veel gerenommeerde prijzen gewonnen, waaronder de Louis-Jeantet prijs voor de geneeskunde, de Spinoza prijs, de eerste Josephine Nefkens prijs, tweemaal de ERC Advanced grant en recentelijk de Olav Thon prijs. Zijn grote bevlogenheid om onderzoek te doen naar kinderkanker vloeit mede voort uit persoonlijke ervaringen; het overlijden van zijn neefje op 9-jarige leeftijd heeft hem gemotiveerd om dit werk te doen. “Dat is ook een belangrijke beweegreden om me nu aan het Prinses Máxima Centrum te binden’, aldus Hoeijmakers.

 

‘Engels drop’van groente

Een samenwerking van het PMC die direct aansluit op de dagelijkse gang van zaken is die met het gespecialiseerd cateringbedrijf Hutten. Zij werken binnen het PMC nauw samen met medisch specialisten, diëtisten en voedingswetenschappers. Charles Janssen Business Unit Manager Care & Cure: ‘Het kunnen aanvoelen wat een ziek kind van je nodig heeft, is essentieel. Dit alles hebben we in ons voedings- en gastvrijheidsconcept uitgewerkt. Esther Fijnekam, projectleider Eten & Drinken van Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie: ‘De productontwikkelaars van Hutten hebben veel ervaring met het ontwikkelen van smaakvolle en aantrekkelijke gerechten met de juiste voedingswaarde. Met gerechtjes als een omeletje in de vorm van een uil, een ‘moestuintje’ met aarde van cacao, mascarpone en rood fruit, ‘Engels drop’ van rode biet, knolselderij en wortel, groenteknikkers en nog veel meer hopen we de kinderen enthousiast te maken voor ons eten.’

 

Uitbreiding samenwerking

Hutten wil kinderen met behulp van de beste voeding helpen bij hun genezing van kanker. Zij brengen dit al in de praktijk, maar hun ambities reiken verder. Het gespecialiseerde cateringbedrijf bekijkt mogelijkheden om samen met PMC en andere partijen, zoals Foodsquad ,een innovatiecentrum geïnitieerd door Hutten, Wageningen Universiteit, het Wereld Kanker Onderzoeksfonds en Kokkerelli nieuwe ideeën uit te bouwen en meer onderzoek te doen naar voeding en kanker bij kinderen. Zij willen hun initiatieven richten op ondervoeding en smaakverandering.

 

Protonentherapie in Groningen

Het afgelopen jaar is het Prinses Maxima Centrum op uiteenlopende vlakken strategische samenwerkingen aangegaan. Zo ook met het protonenbehandelcentrum in Groningen (GPTC). Hier kunnen kinderen met neurologische tumoren die beter gebaat zouden zijn met protonentherapie terecht in Nederland voor deze behandeling. Van de vier verwachtte protonencentra in Nederland is het UMCG de eerste die haar deuren zal openen. Het GPTC heeft nu als enige protonenbehandelcentrum een vergunning om kinderen te mogen behandelen met chemotherapie.

 

Kick-off Zorg&ICT in PMC

Een ander soort samenwerking is die met de Jaarbeurs in Utrecht. De beursorganisatie gaat het centrum zowel financieel als ‘in natura’ ondersteunen. De organisaties gaan gebruik maken van elkaars expertise en netwerken. En die samenwerking begint al in januari, tijdens de kick-off van de beurs Zorg&ICT die plaatst vindt in het Prinses Maxima Centrum. Deelnemers zullen hier een rondleiding krijgen door het centrum. Het Prinses Maxima Centrum gaat, vice versa, weer een plek krijgen op de Huisartsenbeurs op 7 april in de Jaarbeurs. Hoe de samenwerking verder gaat uitpakken moet nog concreter worden gemaakt.

 

Nummer 1 in de wereld

Onlangs sprak Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur dat het centrum op het gebied van zorg en wetenschappelijk onderzoek goede kansen heeft om wereldwijd de beste te worden. Volgens Monissen is er maar één vergelijkbaar instituut in de wereld, het St. Jude Childerens Research Hospital in Memphis. "Die doen het erg goed, maar wij worden beter, wij worden nummer 1 in de wereld."

Plakken op pagina: 
Tags: 
Prinses Máxima Centrum
Jan Hoeijmakers
Hutten
Spinoza prijs
Jaarbeurs Utrecht
Protonencentra
UMCG
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk