566
0
 
Afbeelding Wikimedia

PlasmaJet moet operaties bij uitgezaaide eierstokkanker verbeteren

Het Erasmus MC gaat met de zogenoemde PlasmaJet onderzoeken of operaties van uitgezaaide eierstokkanker verbeterd kunnen worden. De chirurg hanteert het apparaatje als een aanwijsstokje en kan door nauwkeurige verhitting met zuiver plasma, een heet gas, tumorplekjes verdampen.

 

De PlasmaJet is ontworpen voor het operatief verwijderen van uitgezaaide eierstokkanker. Patiënten met uitgezaaide eierstokkanker in de regio's Rotterdam, Leiden en Enschede worden voor dit onderzoek uitgenodigd.

 

Volgens twee gynaecologen van het ziekenhuis, Gatske Nieuwenhuyzen-de Boer en Heleen van Beekhuizen, krijgen vrouwen een significante langere overleving als alle zichtbare tumorplekjes worden verwijderd. Nu wordt onderzocht of dat met de PlasmaJet inderdaad lukt. Uit literatuuronderzoek blijkt dat mensen die met dit apparaat zijn geholpen, na de operatie sneller herstellen. Soms kan zelfs het aanleggen van een stoma worden vermeden. 

 

In de studie wordt de PlasmaJet vergeleken met de traditionele manier van opereren Hierbij wordt gekeken naar het resultaat van de operatie, het herstel van de patiënt, kwaliteit van leven en de kosten van de ingreep. Na het gebruik van de PlasmaJet  wordt behandeld lichaamsweefsel onderzocht op de mate van beschadiging en wordt gekeken of er nog levende tumorcellen aanwezig zijn. ZonMw subsidieert de studie, PlaComOv, met bijna € 350.000. 

 

 

De studieresultaten worden naar verwachting in 2021 gepubliceerd.

Plakken op pagina: 
Tags: 
eierstokkanker
PlasmaJet
Erasmusmc
Ovariumcarcinoom
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk