801
0
 
Afbeelding Wikimedia

Philips floreert in oncologische samenwerkingen

Philips heeft grote ambities in de oncologie. Het gediversifieerde technologiebedrijf was afgelopen week niet te missen in de media. Zo was er de IntelliSpace Oncology, verschillende samenwerkingen in de Verenigde Staten en meer.

 

Philips heeft onder meer samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek gedaan naar een nieuwe oplossing ter ondersteuning van oncologische besluitvorming. De zogeheten IntelliSpace Oncology werd gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO). IntelliSpace Oncology zorgt voor een naadloze integratie van alle essentiële medische en patiëntgegevens op één plek voor een duidelijk en overzichtelijk beeld van de patiëntstatus.

 

Het systeem zoekt alle benodigde patiënt- en behandelinformatie voor een groot deel met datamining software zelf bij elkaar, dat betekent dat specialisten daar veel minder tijd aan kwijt zijn. De informatie wordt op een heldere manier in dashboards weergegeven en is zo ook voor de patiënt eenvoudig te interpreteren. Zo helpt het de patiënt om samen met de arts weloverwogen beslissingen te maken over hun behandeltraject en zorg.   

 

Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Ook gaat Philips samenwerken met het grootste onderzoekscentrum ter wereld op het gebied van kanker, het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) in New York. Zij willen de genetische oorzaken van alvleesklierkanker nauwkeuriger in kaart brengen en aan nieuwe methodologieën werken voor de behandeling van alvleesklierkanker en precisiebehandelingen op celniveau. Dat moet leiden tot meer behandelingen op maat.

 

Navican

Daarnaast gaat Philips een partnerschap aan met Navican, onderdeel van Intermoutain Healthcare, een keten van 22 ziekenhuizen en 180 klinieken in het Amerikaanse Utah. De samenwerking moet leiden tot het ontwikkelen van diensten voor kankerpatiënten in een vergevorderd stadium. Zo willen zij de vooruitzichten van kankerpatiënten verbeteren. Navican heeft al succesvolle methodes ontwikkeld voor precisiebehandelingen van tumoren in een vergevorderd stadium. Die methodes willen zij breder beschikbaar maken voor artsen wereldwijd met behulp van informatietechnologie van Philips.

 

MRI-Linac

Philips heeft samen met UMC Utrecht en Elekta de MRI-Linac ontwikkeld. Het apparaat kan een tumor tot op 0,3 millimeter nauwkeurig bestralen en spaart het gezonde omliggende weefsel. Het apparaat maakt tijdens de bestraling MRI-beelden, zodat ook tijdens de bestraling de tumor zichtbaar is. Daardoor treedt minder schade op aan het omliggende weefsel en kan er een hogere dosis straling worden gegeven. Door het nieuwe apparaat heeft de patiënt minder bestralingen nodig en minder kans op ernstige bijwerkingen. Naar verwachting wordt de MRI-Linac over twee jaar in gebruik genomen in de reguliere zorg.

 

Terugroepacties

Het is niet een en al zonneschijn voor Philips. Afgelopen maand werd bekend dat in de Verenigde Staten medisch apparatuur teruggeroepen moest worden. De V60-ventilator die ondersteuning biedt bij beademing kan plotseling uitgaan omdat een kabeltje los kan trillen. De ventilatoren zijn van april 2009 tot half september geproduceerd. In de Verenigde Staten gaat het om ruim 20.000 apparaten die vooral in ziekenhuizen en klinieken worden gebruikt. Philips heeft de afgelopen vier jaar zestien meldingen gehad en gaat daarom het kabeltje van de apparaten vervangen. Philips heeft het zelf gemeld aan de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA). De FDA kwalificeert de actie in de zwaarste categorie, wegens de mogelijk levensbedreigende situatie die ontstaat als het apparaat faalt. Het is niet de eerste keer dat Philips apparatuur moet terugroepen. Eerder dit jaar werden defibrillatoren teruggeroepen nadat de FDA onvolkomenheden bij de productie vond tijdens inspecties.

 

Concurrentie voor Philips

Dat Philips grote ambities heeft mag duidelijk zijn. Naast de concurrenten Siemens en General Electric begeeft Canon zich sinds afgelopen jaar ook op de markt van geavanceerde medische apparaten. Het Japanse technologieconcern, moederbedrijf van de Venlose branchegenoot Océ, heeft de medische divisie van Toshiba overgenomen. Met de koop van de medische divisie wil Canon zich verbreden, diversificeren en nieuwe markten aanboren. Het grote verschil met deze concurrenten is dat zij, in tegenstelling tot Philips, deeloplossingen leveren. Het Eindhovens bedrijf biedt veel vaker totaaloplossingen, al helemaal in de digitale pathologie; van scanner tot werkstation en aansluitende applicaties voor beeldmanagement en workflow ondersteuning. Concurrenten in de digitale pathologie zijn onder andere Leica, Menarini, Roche Diagnostics, Sectra en Sakura Finetek, naast enkele andere kleinere spelers of partijen die bijvoorbeeld alleen beeldanalyse doen, zoals Visiopharm en Definiens.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Philips
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk