1136
0

Over glioblastoma, bezorgde ouders en gepassioneerde wetenschappers

Een nieuwsupdate uit de wereld van de oncologie. Over succesvolle immunotherapieën, over genen in ontspoorde lymfocyten en extracellulaire blaasjes die ontmaskerd worden waardoor ons eigen geschut de kankercellen aan kan pakken. En een verlossend antwoord op de vraag of die korrels op het veld nu leukemie veroorzaken of niet. Hardcore wetenschap en behandeling. Maar ook wetenschappelijk nieuws over de zachte as van de oncologie.

 

Glioblastoma staat erom bekend dat het de immuun-controle posten feilloos weet te omzeilen. Een tumor die steevast onder de radar blijft. Britse Onderzoekers hebben nu pakketjes biomateriaal – extracellulaire vesikels -  in het bloed van patiënten ontmaskerd. Deze zouden mogelijk kunnen dienen als biomarker voor deze ziekte. De onderzoekers identificeerden een nieuw soort mechanisme waardoor de tumorcellen de activatie van de T-cellen kunnen onderdrukken.

 

Klein onderzoek

De eerste resultaten van deze kleine studie klinken veelbelovend, maar het is slechts een klein begin. Het betrof een onderzoek bij 21 patiënten, waarvan er bij 14 de extracellulaire vesikels zijn aangetoond.  Geen klinische doorbraak, wel een schim op de radar.

 

Hersenkrakers

In diezelfde context kan je stellen dat ons afweersysteem én onze hersenen twee essentiele lichaamsonderdelen zijn, die als zij hand in hand gaan, kunnen zorgen voor genezing. Het afweersysteem is het geschut dat de patiënt zelf inzet. De hersenen zijn het orgaan waar de behandelaars en de onderzoekers mee nadenken over de juiste behandeling en onderzoeken uitvoeren die bijdragen.

 

Kunstgrasvelden

Een nieuwsbericht dat ook raakvlakken heeft met ons afweersysteem is het nieuws waar het RIVM en vele verontrustte ouders op wachtten; de korrels op de kunstgrasvelden verhogen het risico op leukemie niet. Twee vooraanstaande Amerikaanse kankerspecialisten hebben in de staat Californië een groot onderzoek gedaan naar het verband tussen de aanwezigheid van rubbergranulaat en het aantal leukemie gevallen. In een nieuwe publicatie in het medisch vakblad Cancer Epidemiology schrijven ze dat de bevindingen geen verband aantonen tussen de rubberkorrels op de voetbalvelden en het aantal gevallen van kanker. De velden hoeven daarom niet vermeden te worden, is het advies.

 

Verwaarloosbare risico’s

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam vorig jaar met een rapport, na een verontrustende uitzending van Zembla. De risico’s op leukemie zouden te verwaarlozen zijn, maar zij wachtten een grootschalig Amerikaans onderzoek af. Bijzonder in dit verhaal is dat de voorlopige conclusie van RIVM was dat adequaat wetenschappelijk onderzoek ontbrak (niks bewezen, dus alles is mogelijk), maar zij deden wel de duitspraak dat het (hoe dan ook) te verwaarlozen is. 

 

Levenskwaliteit na ALL

Leuvense onderzoekers hebben voor het eerst aan kunnen tonen hoe twee gemuteerde genen samenwerken en acute lymfatische leukemie (ALL) versnellen. De ziekte, die vooral bij jonge kinderen voorkomt, is redelijk succesvol te behandelen met chemotherapie, maar deze studie biedt belangrijke inzichten in het gedrag van de tumorcellen. De bijwerkingen van de kankerbehandeling op korte en lange termijn zijn namelijk nog altijd onzeker en kunnen de levenskwaliteit van een ex-patiënt behoorlijk verminderen.

 

Doorbraken in onderzoek

Doorbraken in onderzoek betekenen nog geen doorbraken in de geneeskunde, maar zij vormen wel een basis voor nieuwe therapieën en een betere kwaliteit van leven. Goed nieuws voor de vooruitgang, maar de patiënt van nu heeft er in feite nog niets aan. Vooropgesteld; alle onderzoekers ontrafelen wel beetje bij beetje de geneeskunde tot een kluwen van gezonde wetenschappelijke DNA draadjes, zodat genezing, maar vooral geluk en welzijn vol in de schijnwerpers komen.

 

Mentale herstel

Een psychosociaal onderzoek waar patiënten en naasten wel snel wat aan kunnen hebben, is die van medisch psycholoog Simone Sint Nicolaas uit het RadboudUMC. Zij richtte zich in haar promotie onderzoek op de psychosociale kant van kinderen met kanker en de rol van de ouders. Wat blijkt; stress bij ouders is allesbepalend voor het mentale herstel van het kind. De onderzoeker zegt dat vroegtijdige screening op deze stressklachten bij ouders en ingrijpen op de risicofactoren voor de zieke kinderen mogelijk moet zijn.

 

Immunotherapie

In een van de podcast opnames van BNR over Tech & Medicijnen praat een hoogleraar over de laatste stand van zaken rond immunotherapie. Winald Geritssen uit het Radboudumc praatte gepassioneerd met Tom van’t Hek over onder andere de kruisbestuivingen met nanotechnologie en gentherapie. Fantastisch om te horen. De professor is blij met de vooruitgang in de geneeskunde: “Als iemand tien jaar geleden de diagnose melanoom kreeg, dan had je als arts een heel ander gesprek.” De hoogleraar begint te stralen: ”Nu weet je als arts dat er inmiddels hele goede therapieën zijn die jaren geven, soms zelfs genezing”

 

Bronnen

http://cancerdiscovery.aacrjournals.org/content/early/2018/03/01/2159-8290.CD-17-0583

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/21/onderzoekers-ontdekken-hoe-twee-genen-samen-leukemie-aanwakkeren/

Plakken op pagina: 
Tags: 
mediawatch oncologie
glioblastoma
Winald Geritssen
RadboudUMC
leukemie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk