495
0
 
Onderwijsgebouw LUMC

Opereren of medicijnen bij goedaardige hypofysetumor

Wat is de beste behandelmethode voor patiënten met een goedaardige hypofysetumor die te veel prolactine aanmaakt? Opereren of medicijnen? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan die vraag de komende jaren beantwoorden.

 

Endocrinoloog Nienke Biermasz en neurochirurg Wouter van Furth denken dat voor een deel van de patiënten met een goedaardige tumor in de hypofyse die te veel van het hormoon prolactine maakt, een operatie weleens een beter alternatief kan zijn. In een doelmatigheidsonderzoek wordt gekeken welke bestaande behandeling het beste is op het gebied van genezing, kwaliteit van leven en qua kosten. De komende jaren worden 600 prolactinoompatiënten via een loting in twee groepen verdeeld: de ene helft krijgt medicijnen, de ander helft krijgt een operatie.

 

Genezing met een operatie lukt vrijwel altijd

Volgens Van Furth wordt altijd gestreefd naar genezing, maar lukt dat met pillen niet zo vaak. En lukt dat met een operatie, bij de juiste selectie van patiënten vrijwel altijd. Momenteel wordt zelden een operatie overwogen, en vindt dit bijvoorbeeld alleen bij ernstige bijwerkingen van medicijnen plaats. De onderzoekers willen met de studie uitzoeken of het niet beter is vaker aan een operatie te denken.

 

Nauwe samenwerking met patiëntenvereniging

Van Furth en Biermasz werken voor dit onderzoek nauw samen met patiëntenvereniging de Nederlandse Hypofyse Stichting. Ook rekenen ze op medewerking van collega-artsen in Nederland. De onderzoekers hopen ook een goed beeld te krijgen van de patiëntenpopulatie en de huidige behandeling in Nederland.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Prolactinoom
hypofysetumor
LUMC
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk