246
0

Oncologen maken online keuzetool borstkankerzorg

Een keuzehulp die borstkankerpatiënten helpt om zorg te kiezen die het beste bij hen past. Het Maastricht UMC ontwikkelde een online tool samen met een werkgroep van borstkankerspecialisten onder leiding van Vivianne Tjan Heijnen, patiënten, Borstkankervereniging Nederland (BVN) en een commerciële partij.

 

Met de keuzehulp krijgen patiënten informatie over hun diagnose en behandelopties. De patiënt kan door middel van stellingen haar voorkeur voor een bepaalde behandeling helder krijgen. Wat voor de ene patiënt belangrijk is, hoeft niet zwaarwegend voor de ander te zijn. De behandelkeuze hangt af van wat de patiënt belangrijk vindt.

 

Voorkeur van de patiënt voorop

Volgens initiatiefnemer Tjan kan bij een hele kleine tumor gekozen voor een volledige borstverwijdering, omdat de patiënt daar zelf de voorkeur aan geeft. Andere patiënten kunnen erg opzien tegen neo-adjuvante chemotherapie en laten dat meewegen in hun keuze voor al dan niet een borstbesparende operatie als de tumor relatief groot is.

 

De keuzehulp is getest door het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OnzoZON) en de deelnemende centra, Maastricht UMC, Elkerliek, St Anna, Sint Jans Gasthuis en VieCuri hebben de online tool daarna in gebruik genomen. Ook vijf andere ziekenhuizen maken gebruik van de keuzehulp.

 

Vaker meer individuele behandeling kankerzorg

Steeds vaker is een meer individuele behandeling in kankerzorg mogelijk. Zo ontwikkelden Agilent Technologies en Agendia een test die helpt bij het voorspellen van het klinische verloop bij vrouwen met vroeg stadium borstkanker. Ook deze test draagt bij aan een beter geïndividualiseerde behandeling voor borstkankerpatiënten. Naar verwachting zal de initiële fase van de kitontwikkeling dit jaar worden afgerond, waarmee voor het eerst toegang wordt verkregen tot een aantal nieuwe markten in Europa.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
borstkanker
keuzehulp
online tool
borstkankerzorg
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk