1071
0

Nieuwsupdate; over smogkillers, thuis behandelen en 3d samenwerken

Wat zijn de highlights in de oncologie en de wereld daar omheen? Lees de gemiste nieuwsberichten onder deze mediawatch waarin Kelly Nijhof u in vogelvlucht meeneemt langs het nieuws over de oncologie.  

 

Zeven miljoen doden door fijnstof, kopte het NRC. Het nieuws van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd gretig opgepakt door de media. De WHO spreekt van een stille moordenaar, onzichtbaar maar dodelijk. Wereldwijd worden 90 procent van de mensen blootgesteld aan hoge concentraties luchtverontreiniging. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat dat jaarlijks tot 7 miljoen sterfgevallen leidt.

 

Smogkiller

Op BNR Nieuwsradio sprak uitvinder Peter van Wees  over een technisch stukje vernuft om het fijnstof onschadelijk te maken voor onze gezondheid. Deze ‘smog killer’ kan zowel binnen als buiten de lucht zuiveren; het kleinste model reinigt 300 kubieke meter lucht per uur, het grootste 4,8 miljoen. De eerste is al verkocht aan Thailand en de bedoeling is dat Nederland zijn eerste ‘SmogKiller’ nog in 2018 krijgt.

 

Vervalsen van medicijnen

Nieuws dat wat onder de radar bleef ging over een publicatie uit The Lancet van het RIVM. Oncologiegeneesmiddelen blijken namelijk een interessant doelwit voor vervalsers. De omvang van het probleem lijkt klein, maar vervalste geneesmiddelen zijn vooral in de klinische praktijk moeilijk te herkennen. Nieuwe maatregelen van de EU moeten de officiële handelskanalen schoon houden. Toch is het niet onverstandig om dit soort onderzoeken te negeren, alleen al vanwege de beschikbaarheid van steeds betere vervalsingstechnologie en globalisering van de illegale handel.

 

Thuisbehandelen

Thuisbehandelen is op dit moment trending in de oncologie. Het Zilveren Kruis wil dit jaar met 10 procent van de ziekenhuizen afspraken maken om immuno- en chemotherapie thuis bij de patiënt toe te dienen. De focus ligt op de behandeling van long- en borstkanker, maar andere vormen van thuisbehandeling worden niet uitgesloten. Maar dit is niet het eerste initiatief. Daar gaan regionale initiatieven aan vooraf. Ik duik binnenkort in dit nieuws.

 

Radiologen en pathologen

De radiologen van Treant hebben een werkwijze waardoor ze beter kunnen bepalen of de chemotherapie bij kankerpatiënten werkt. De CT-scan waarop de kanker van de patiënt in beeld wordt gebracht, kan nu altijd worden beoordeeld door een radioloog die gespecialiseerd is in CT’s bij kanker. Daarnaast wordt gewerkt met een checklist.

 

Digitale pathologie

En na het succesvol afronden van de laatste tests is het PIE platform gereed voor aansluiting van alle Nederlandse pathologie afdelingen. PIE (Pathology Image Exchange) is een nieuw landelijk IT systeem dat mogelijk maakt om digitale beelden, met name gescande coupes, veilig uit te wisselen tussen pathologie afdelingen. Dat is goed nieuws voor patiënten, want dat scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat casuïstieken van zeldzame gevallen, binnen no time door een gespecialiseerde patholoog bekeken kan worden.

 

Prinses Máxima Centrum

Ik eindig met het goede nieuws over de zorg in Nederland voor kinderen met kanker. De inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd meldt dat het Prinses Maxima Centrum en de 21 Shared Care Centra klaar zijn voor de officiële opening. De inspectie heeft onderzoek gedaan naar het Maxma en de samenwerkende ziekenhuizen.

 

Pathologie lab voor kinderoncologie

De zorg is op orde, al zijn er wel verbeterpunten. Maar dat is niet zo gek. De goedkeuring zal het team in het Prinses Maxima weer een boost hebben gegeven. De deuren mogen open. Op 18 mei is er voor journalisten een rondleiding, dus ik ben erbij. Al zal ik hier niet 1-2-3 gaan vloggen uit respect voor de patientjes. Wie weet wel op het spiksplinternieuw pathologie lab, speciaal voor research en diagnostiek in de kinderoncologie.  

 

3D printing

Vloggen mocht ik onlangs wel op het laboratorium voor 3D printing in het Hubrecht Instituut. Het mooie aan dit bezoek was het gesprek dat ik had over samenwerken in de wetenschap. Professor Jos Malda vertelde dat zijn zevenjarige zoon hem zei, dat als je ‘superveel’ weet van ‘superweinig’, dat je moet samenwerken. In 3D printing betekent dat grotere stappen voor bioprinting.

 

De profs en alle andere professionals rond het Maxima zien het al voor zich wat de samenwerking gaat opleveren voor de kinderoncologie. Het zal nog veel meer kinderen doen genezen van kanker, door geloof en samenwerking. Petje af voor dit team.

 

TOP 3 ONCOLOGY.NL

1. Is vitamine C als medicijn tegen kanker nepnieuw?

 

2. Pathologie digitaal; een grote stap voor de patiënt

 

3. De race tussen robotica en lichttechnieken in de oncologie  

 

 

Algemene nieuws selectie over oncologie

Oncologiegeneesmiddelen doelwit vervalsers

 ‘Kankerbehandeling in IKEA-Ziekenhuizen kost mensenlevens’

Veel Britse vrouwen misten borstonderzoek

Kankerpatiënten verdeeld qua voorkeur voor plek van behandeling

Sectra ontsluit Nederlands PIE-platform voor uitwisseling digitale beelden

Prinses Maxima Centrum en Shared Care Centra samen klaar voor goede kinderoncologische zorg

ProstaatkankercentrumReinier de Graaf ‘kopie Martini-Klinik’

Alles wat je nog niet wist over immunotherapie – BNR Nieuwsradio

 

Regionaal nieuws voor de oncologie

Fusie Treant maakt specialisatie kankerradiologie mogelijk

Voedingsconcept Puur verleidt patiënten in Medisch Centrum Leeuwarden

Rijnstate maakt een radioactieve stof om terugkeer prostaatkanker snel te ontdekken.

Anita Buitrago in actie voor gezonder voedsel voor Daniel den Hoed patienten

 

Economische nieuws

Merck boekt succes met medicijn longkanker

Novartis draagt joint venture voor ruim € 10 mrd over aan GlaxoSmithKline

Meer thuisbehandelingen long- en borstkanker

Shire verkoopt oncologietak voor €2 mrd

 

 

Wetenschap en achtergrond

Group of rare eye cancer cases baffles experts

Breast screening: What went wrong?

Why some cancers are 'born to be bad'

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Kelly Nijhof
oncologie
Hubrecht Instituut
smogkiller
The Lancet
3D printing
Vitamine C
Prinses Máxima Centrum
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk