1126
0

Nieuwsupdate: Over falende ministers, de tabakslobby en Kate Winslet

Het web wordt dagelijks overspoeld door nieuws, maar wat mag u niet missen als het op oncologie aankomt. In deze nieuws update voor zorgprofessionals, geïnteresseerden en beleidsmakers bent u binnen no time op de hoogte. Scrol op uw gemak langs de weblinks onder deze blog.

 

Wat is er toch veel gebeurt de afgelopen weken. Tussen de slappe sneeuwbuien en zachte voorjaarszonnetjes door blijft het hot news regenen. Is het geen gouden of zilveren medaille voor Nederlandse sporters in Pyeongchang, dan wel een minister die aftreedt, een historische economische groei, een donorwet die na jaren toch is aangenomen, oud premier Ruud Lubbers die overlijdt en de rechtszaak tegen de tabaksindustrie die in razend tempo medestanders krijgt. En dat zijn niet de minste. Op de website van Sick of Smoking staat een lijst welke partijen zich inmiddels hebben aangemeld, zoals de UMC’s en de huisartsen.

 

Halbe Zijlstra

En tussen spannende schaatswedstrijden door, trad er, out of the blue, een minister af. Halbe Zijlstra, tot voor kort minister van buitenlandse zaken was ‘betrapt’ op een leugen die uiteindelijk niet meer te verdedigen was. Bizar, hoe het soms werkt in politiek Den Haag. Volgens BNR columnist Rob Jansen was Zijlstra een laatste rots in de branding van Mark Rutte. Iemand die de premier ook gewoon eens ‘sufferd’ kon noemen. Geen ja-knikker, zoals Jansen ‘de jonkies’ inschat. Zo krijgt het aftreden van ‘een minister’ extra lading en zou zomaar van invloed kunnen zijn op de zorg en wellicht indirect wel op de oncologie. De ministers zijn immers groen.

 

Sterftecijfer kinderkanker gedaald

Goed nieuws over kanker is dat er een dalende lijn zit in het sterftecijfer door kinderkanker. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat in veertig jaar tijd het jaarlijkse sterftecijfer van circa 100 kinderen (onder de 15 jaar) naar 61 is gedaald. De grootste daling vond gek genoeg plaats in de jaren zeventig en tachtig. Onder andere door nieuwe therapieën, en meer gerichter behandelen zijn er grote winsten behaald in de behandeling van leukemie. De kankersoort die het meeste voorkomt bij kinderen. Toch zijn dat er nog 61 teveel. Die lieve Tijn, die we kennen van de nagellak is een van die kinderen waar ik dan even aan moet denken.

 

Achter de deuren van de kliniek

Gelukkig draait de wetenschap door. Zo volg ik het nieuwe Prinses Maxima Centrum op de voet, maar veel wetenschap en praktische verbeteringen vinden uiteindelijk toch plaats achter de deuren van de kliniek. Want daar zijn wij gezonde mensen niet bij en dat hoeft ook niet altijd. Immunotherapie, stamceltherapie, protonentherapie. Allemaal ‘geschut’ om beter te maken.

 

Gevecht tegen kanker…

Toch valt het mij op dat er de laatste weken weer veel over ‘het gevecht tegen kanker’ wordt gepraat. Menig ex-kankerpatiënt heeft daar moeite mee. En ik eigenlijk ook. Ik zie dat de dokters en onderzoekers in hun professie vechten voor verbeteringen. Patiënten geven zich moedwillig over aan de geneeskunde, hopen op minder angst, geen pijn, een diepe wens voor genezing, of hebben soms alleen nog maar een verlangen naar rust. Kanker is geen wedstrijd.

 

Geluk of de behandeling aanslaat

Zwemmer Maarten van der Weijde kan zich nog altijd boos maken over geroep in de media over ‘strijden’ en ‘vechten’ tegen kanker. Hij zei eens:’ “Toen ik ziek werd heb ik zelf niet veel gedaan. Ik ben op een ziekenhuisbed gaan liggen, onderging de behandelingen en vertrouwde volledig op de deskundigheid van de artsen. Ik vind het zelfs een riskante gedachte dat je door positief te zijn, kunt bijdragen aan je herstel. Dat impliceert dat mensen die het niet halen dat aan zichzelf te wijten hebben. In mijn ogen is het een kwestie van geluk of de behandeling aanslaat of niet."

 

Hoop

Ik denk dat het niet alleen geluk is, maar ook geloof, hoop en liefde. Geloof in de geneeskunde, hoop op wetenschappelijke doorbraken, échte doorbraken, en liefde. En ja, ook aan liefde ontbrak het niet de afgelopen week. Al is het een commercieel festijn. Op Valentijnsdag was de wereld misschien toch eventjes wat liever.

 

Romantiek

En om daarom sluit ik deze update af met een romantisch tintje. De van oorsprong Britse actrice Kate Winslet heeft samen met Leonardo diCaprio een fundraising geregeld voor een kankerbehandeling van een jonge moeder. Zij weigerde een behandeling nadat ze tijdens haar zwangerschap gediagnosticeerd werd met kwaadaardige cystes op haar eierstokken. Door de behandeling zou haar ongeboren kindje overlijden. Na de bevalling constateerde de artsen uitzaaiingen in haar hersenen.

 

Jack and Rose

Als ‘Jack and Rose uit the Titanic konden mensen Kate en Leonardo ‘inhuren’ om met hen uit eten te gaan. Door het overweldigend succes van deze fundraising heeft Kate Winslet, na een succesvolle kankerbehandeling voor de jonge vrouw, met het overgebleven geld een stichting op kunnen richten om meer vrouwen in dezelfde situatie te kunnen helpen. De moeder van Kate Winslet stief een jaar geleden aan eierstokkanker. Uit liefde zet haar dochter zich nu in voor het geluk en de gezondheid van anderen in. Wat mooi….

 

Best gelezen op Oncology.nl  

1.  Opinie - Waarom de kritiek op Oncode onhandig is

2. Over publicatie druk, DNA, bloed en doorbraken…

3.  Meer onderzoek naar cannabis cruciaal voor blowende kankerpatiënt

4.  CT-en MRI-scanners makkelijk doelwit cyberaanvallen

 

Oncologie in de landelijke media

Nipte meerderheid voor wetsvoorstel orgaandonatie

Steeds minder kinderen sterven door kanker

Slecht eten zorgt echt voor kanker

Afbrokkelende nagels, overal jeuk en kanker: moet defensie straks bewijzen dat het níet door chroom-6 komt?

1,2 miljoen mensen checken huid op kanker met Nederlandse app

'Resultaten bloedtest voor kanker opwindend, maar geen doorbraak'

Onderzoekers werken samen tegen kanker: 'Sneller nieuwe medicijnen beschikbaar'

Een inhoudelijke reactie in NRC op de column van Rosanna Hertzberger over Oncode

Kankerinstituut Oncode niet zonder kritiek uit de startblokken

Aangifte tegen de tabaksindustrie: Lijst aangevers groeit gestaag

UMC's steunen aangifte tegen tabaksindustrie

Proef voor vergoeding psychosociale zorg

Aantal levend geboren kinderen bij kankerpatiënten neemt toe, aantal vroeggeboortes daalt

 

Regionaal nieuws

Op iedere locatie de beste zorg bij kanker dankzij samenwerking tussen ziekenhuizen regio West

Nieuwe behandeling van slaapproblemen voor oncologische patiënten

 

Politiek en overheid

Gezondheidsraad: ‘Protonentherapie kinderen alleen in Groningen’

Meer zeggenschap Tweede Kamer over extra zorggeld’

 

Wetenschap en diagnostiek

CARLA VAN HERPEN BENOEMD TOT HOOGLERAAR RARE CANCERS

Studie ziet verband tussen kant-en-klaar maaltijden en kanker

Onderzoek naar HIPEC behandeling bij maagkanker

Cancer-killing virus acts by alerting immune system

Screening for ovarian cancer not recommended

Cancer killing clue could lead to safer and more powerful immunotherapies

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
nieuwsoverzicht
nieuwsupdate
Kate Winslet
liefde
Maarten van der Weijde
Tijn
Prinses Máxima Centrum
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk