775
0
 
Wolf scoort het eerste doelpunt Ajax-Liv

Nieuwsupdate en blog; Over scoren in de mist en een lieve burgemeester

Weinig tijd maar wél op de hoogte blijven van de belangrijkste actualiteiten die soms een bruggetje hebben naar de oncologie? Binnen een paar minuten bent u weer bij door deze nieuws update speciaal voor zorgprofessionals, geïnteresseerden en beleidsmakers. Scrol op uw gemak langs de weblinks onder de blog van de hoofdredacteur. Een blog over voetballen in de mist, goals en zingen uit volle borst

 

In mijn research voor deze blog, stuitte ik op een documentaire over Ajax. De club waar Burgemeester van der Laan nog steeds met hart en ziel voor staat. Ik wilde gaan schrijven over het verdrietige bericht dat zijn uitgezaaide longkanker hem de beslissing deed nemen om deze week per direct te stoppen als burgemeester van Amsterdam. Wat een verdrietig besluit. Het was net alsof heel Nederland alles even liet vallen om, al is het alleen al even in gedachten, een blijk van medeleven te voelen voor deze geliefde man.

 

Maar door deze aandacht voor de uber-ajaxied stuitte ik op voetbal. Ik hou van de sfeer van voetbal, mede vanwege mijn opvoeding, al was die voetbalsfeer in huis niet altijd eensgezind. Mijn vader is Feyenoordfan en mijn broer Ajaxied. En toen neef Nick Marsman eerste keeper werd van FC Twente had ik binnen no time een 11 jarige Twentefan in huis en volgden zoon Jos en ik de voetbal meer dan ooit tevoren. De passie, de gevechten op het veld, de doelpunten, de missers. Ik voelde het mee, al heb ik de ballen verstand van het pure voetbalgevoel, en ik geef openlijk toe dat ik nog steeds niet snap wat buitenspel is. Tja.

 

Maar dat pure voetbalgevoel zat in de documentaire waar ik op stuitte. Wat een triomf, wat een blijdschap en jongensachtige enthousiasme.  Het brengt je terug naar 7 december 1966. Zwart – wit tv. Ajax Liverpool in het Olympisch stadion in Amsterdam, gehuld in een klamme mist. Europacup, tweede ronde. Liverpool, net Engels kampioen, die als Goliath in deze voetbal arena trad, een hoogmoedige trainer met een ijzersterke ploeg.

 

Het Amsterdamse no nonsens cluppie Ajax moest het opnemen tegen deze grote jongen, deze reus, want het nationale team van Engeland was ook nog eens wereldkampioen. Hoe zou dat aflopen. Maar Ajax was slimmer dan de Engelsen vermoedden. En dat zat hem in de eerste plaats in de strategie van trainer Rinus Michels. Michels was als trainer vanuit het niets bij Ajax beland en hanteerde een strategie ‘know your enemy’. Hij kende zijn spelers door en door én die van de tegenstander. De trainer van de tegenstander viel uiteindelijk om door hoogmoed.

 

“Goedenavond, luisteraars in Nederland, in Oost en west op zee of waar dan ook ter wereld. Hierrr is het Olympisch stadion in Amsterrrdam. Een Olympisch stadion tot in de laatste plaats gevuld voor de grote wedstrijd Ajax Liverpool. Een stadion waarin het zicht buitengewoon moeilijk is, want er hangt een mist.... En daar komt Ajax, nog in het wit gekleed.  U hoort het koor van de aanhang. Dat moet Ajax moed geven….De opstelling…. Cruijffie met nummer negen….”,aldus de commentator.

 

Het werd een wedstijd die door de dichte mist bijna niemand heeft gezien, maar deze overwinning van 5 – 1 was met recht legendarisch. Het betekende de doorbraak van ons land als voetbalgrootmacht.

 

En achter het doel waar de Britse keeper mooi stond te wezen, juichte Eberhard van der Laan, samen met zijn vader, in de mist, uit volle borst. Zij zijn waren waarschijnlijk een van de weinigen die de ballen in het doel hebben zien vliegen. Zij zagen hoe er écht gescoord is op die legendarische dag voor het voetbal in Nederland. Wat een herinnering.

 

Voetballer Pronk na afloop van de wedstrijd: “Wat ik het meest prettig vond was die enorme steun van het publiek.” En dat publiek, dat zong uit volle borst en vol blijdschap “Geen woorden maar dahaden!”

 

Het bericht over Van der Laan is erg verdrietig. En in de docu kwam ook Johan Cruyff voorbij, die helaas ook werd geveld door longkanker. Een van de meest dodelijke kankervormen. Wetenschappers en onderzoekers werken samen met bedrijven om hier middelen tegen te ontwikkelen. Artsen behandelen de kwaal zo goed als ze kunnen. Als het iemand treft, kun je er alleen nog maar het beste van maken. En dat doet Van der Laan volgens mij heel goed. Medelijden helpt niet, medeleven wel. Ik denk dat hij het liefst ziet dat we genieten bij de herinnering aan die fantastische overwinning van Ajax-Liverpool in 1966. Wat een match!

 

Kelly Nijhof

 

 

Meest gelezen artikelen op Oncology.nl  

1. Magseed borstkanker lokalisatie ook beschikbaar in Nederland  

 

2, Screening prostaatkanker verlaagd sterfte tot 32 procent  

 

3. Tijdig praten over naderend levenseinde voorkomt overbehandeling

 

4. Huidig medisch onderwijs vertraagd Personalized Medicine

 

5. Prognostische waarde Mammaprint aangetoond

 

Oncologie in de media

Homeopathica ook beoordelen op werkzaamheid

 

Rechter: staat moet per direct actie ondernemen tegen luchtvervuiling

 

Dure medicijnen verleden tijd? Hoe FairMedicine de markt wil veranderen.

 

Verzekeraars en ziekenhuizen gaan samen dure medicijnen inkopen

 

FDA announces first US gene therapy approval for cancer treatment

 

1,75 miljoen euro voor onderzoek naar combinatietherapieën tegen hersenkanker

 

'Kinder treatments in pipeline' for child brain cancer

 

Hoogleraar bepleit andere benadering oudere kankerpatiënt

 

Zieke burgemeester Van der Laan stopt per direct: 'Vaarwel'

 

Regionaal nieuws

Primeur voor OLVG met chemorobot

 

Speciale telefoondienst voor pijn bij kanker 

 

Wheels in the West: oldtimers tegen kanker

 

Oncologen zwemmen voor onderzoek

 

Economisch nieuws en samenwerkingen

Why the research costs of a drug are irrelevant for its price

 

Ziekenhuizen zien kosten sneller stijgen dan omzet

 

‘Productiekosten kankermedicijnen kunnen tot 70 procent omlaag’ 

 

Belgische ziekenhuizen starten oncologisch netwerk 

 

Twee nieuwsfeiten illustreren hoezeer de oncologische zorg in ontwikkeling is

 

Politiek en overheid

Schippers: ‘Medicijnen 155 miljoen goedkoper’

 

Regering wil meer grip op kosten kwaliteitseisen zorg

 

Wetenschap en diagnostiek - ESMO Nieuws

ESMO: Huidig medisch onderwijs vertraagd Personalized Medicine 

 

ESMO: Prognostische waarde Mammaprint aangetoond 

 

ESMO: Bestaande medicijnen mogelijk geschikt voor zeldzame kankervormen

 

ESMO: Palliatieve zorgbehoefte beter herkend door nieuwe tool

 

Researchers Develop New Strategy To Target KRAS Mutant Cancer

 

Magseed borstkanker lokalisatie ook beschikbaar in Nederland 

 

Vitamine C verminderd mogelijk risico op leukemie

 

Bacteriën kunnen effect chemotherapie hinderen

 

Tijdig praten over naderend levenseinde voorkomt overbehandeling

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
nieuwsupdate
Eberthard van der Laan
Longkanker
Ajax-Liverpool
Johan Cruijff
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk