
Nieuwsupdate en blog; Over Alzheimer en oncologie, doorbraken en teddyberen.
Wat zijn de highlights in de oncologie en de wereld daar omheen? Binnen een paar minuten bent u weer bijgepraat in deze nieuwe nieuwsupdate voor zorgprofessionals, geïnteresseerden en beleidsmakers in de oncologie. Lees de gemiste nieuwsberichten onder dit commentaar. Hierin doet Kelly Nijhof uit de doeken dat een nieuwsbericht van Pfizer over het sluiten van een onderzoekscentrum een verband heeft met de oncologie.
Niet alleen Groningen schudde de afgelopen week op haar grondvesten. Farma gigant Pfizer sluit zijn neurowetenschappelijk onderzoekscentrum. Dat betekent de stop van acht studies, waarvan één naar Parkinson en drie naar Alzheimer. RTL-verslaggever Frits Wester tweette over dit nieuws met de woorden: ‘Stoppen, terwijl de eerste doorbraken in zicht zijn.Te erg. Hoezo maatschappelijk verantwoord bezig.’ Nu sta ik totaal niet achter het ‘bashing’ van mensen of partijen. Wél achter fact checking. En dit gaat me aan mijn hart dus; kom op Frits, denk eerst na voordat je deze onlogische tweet de wereld in slingert!
Nuancering door een longarts
Longarts Sander de Hosson schiet te hulp op het Twitter kanaal en nuanceert zaken voor de mensen die er geen verstand van hebben. Hij twittert: ‘Helaas zijn er na zeer uitgebreid onderzoek geen (!) doorbraken. Dat is belangrijk om te melden, want met deze veel gedeelde tweet schiet niemand iets op.’
Alzheimer
Nieuwsuur legt de focus van dit nieuwsbericht op het stoppen van het Alzheimer onderzoek. Jurgen Claassen, geriater in het Alzheimer Centrum in Nijmegen, legt onder andere uit dat de hypothese over de Alzheimereiwitten zo veelbelovend leek dat andere invalshoeken nauwelijks aandacht kregen. Op de vraag waar het onderzoek naar Alzheimer zich dan op moet richten antwoord hij: “Er zijn signalen dat hart- en vaatziekten ook een rol kunnen spelen bij Alzheimer en dat zijn onderzoekslijnen die heel veelbelovend kunnen zijn.”
Vrouwenhart
Hart- en vaatziekten, dát vind ik nou een eye opener. Het doet mij terugdenken aan de uitzending van BNR Beter over ‘finetuning in de zorg’. Het vrouwenhart stond in feite op de agenda voor deze uitzending, maar na een gesprek met meerdere cardiologen, kreeg ik het gevoel dat de problemen rond het vrouwenhart een tipje van de ijsberg zijn. Studiogast Angela Maas schetste in de uitzending haar ideaalbeeld waarbij de hoog-risico patiënten eruit gefilterd zouden moeten worden. Zij zegt ook expliciet dat dat niet alleen geldt voor vrouwen, maar ook voor mannen. Voor iedereen dus.
Personalized cancer treatment
Maar wat heeft een andere blik op het Alzheimeronderzoek en de hartzorg met oncologie te maken; alles! Laat de oncologie nou steeds meer voorop stellen dat de kankerzorg gepersonaliseerd moet worden, niet in hokjes gedrukt. Maar los daarvan; alles heeft een verband met elkaar in de zorg, puur omdat een lichaam ook niet uit hokjes bestaat.
Borstkanker
Een voorbeeld; een vrouw met borstkanker. Stel dat zij in haar zwangerschappen altijd een te hoge bloeddruk had, dan kan dat een signaal zijn dat zij in die hoog risicogroep valt voor hart-en vaatziekten. Stel dat zij radiotherapie krijgt voor de kanker, dan zou haar hart ook onder de loep moeten worden gehouden. Cardioloog Maas zei in een eerder interview voor Oncology.nl dat vrouwen na borstkanker in sommige gevallen overlijden aan een niet onderkende hartkwaal.
Leukemie
Een ander voorbeeld: stel een man heeft leukemie en zijn therapie slaat niet aan. Dan kan de behandelaar besluiten de dosis aan te passen of te kiezen voor alternatieve medicijnen met verschillende bijwerkingsprofielen. Ook dan is het weer belangrijk of hij een hoog risico profiel heeft voor hart-en vaatziekten.
Filosofie
Nu ben ik geen dokter, ik filosofeer maar wat, maar het ziet er meer en meer naar uit dat alle overlappingen in de ziektegeschiedenis van de patiënt een ander licht laten schijnen op de wetenschap en de zorg. Het doet mij goed om te lezen dat een farma gigant stopt met een specifiek onderzoeksdoel, omdat die doorbraak uitblijft. Want zolang je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg, zeggen ze toch. Als we nou eens níet meer doen wat we altijd deden, dan krijgen we misschien wat we nooit hebben gehad; een begin van een echte oplossing voor niet alleen die ene ziekte, maar nieuwe paralellen en inzichten die ons echt gezonder en blijer maken.
En blij konden kinderen met kanker de afgelopen week worden van een zachte teddybeer. Team 8 van de Politie Eenheid in Den Haag doneerde 57 teddyberen aan oncologie patiëntjes in het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft.
Wat voor nieuws heeft u gemist…
Dit kregen zij door namens Roparun de 57 teddyberen bij elkaar te sparen met de actie ‘Doneer een beer’. De Roparun is een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen met deze sportieve prestatie geld ophalen voor mensen met kanker.
Tabaksgigant steunt onderzoek
Ondertussen belandde er een pittige open brief van De Nederlandse Vereniging voor Oncologie (NVvO) bij het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht (UU) over het aannemen van een subsidie door onderzoeker John Vervaele, hoogleraar Europees strafrecht. Die accepteerde namelijk een onderzoekstoelage van tabaksgigant Philip Morris van 360.000 euro voor een onderzoek naar wetten die illegale tabakshandel moeten voorkomen. De NVvO eiste dat zij de samenwerking per direct staken. Ook KWF Kankerbestrijding protesteerde heftig tegen het accepteren van deze subsidie en dreigde zijn subsidies aan de UU in te trekken. De Universiteit Utrecht heeft nu belooft dat nieuw onderzoek niet meer gesponsord wordt door de tabaksindustrie, maar het huidige onderzoek zullen zij niet staken.
Beleggingen in tabaksindustrie
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft binnenkort, ironisch gezegd, wel tabak van tabak (en kernwapens). Zij hebben hier namelijk 3,3 miljard euro in belegd, maar door steeds strenger wordende regelgeving en de maatschappelijke druk om eruit te stappen wil het fonds er nu binnen een jaar vanaf.
Nieuws uit de oncologie centra
Nieuws voor prostaatkanker patienten. Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Cancer Center Amsterdam (VUmc) gaan een landelijk onderzoek beginnen waarin het effect van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met Radium-223-chloride. “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium-188-HEDP een goed pijnstillend effect heeft bij patiënten met prostaatkanker met botuitzaaiingen en mogelijk ook een positief effect heeft op hun overleving. Het voordeel van Rhenium-188-HEDP is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel en goedkoop beschikbaar. Het ontbreekt nog aan een vergelijkende studie met Radium-223-chloride”, aldus John de Klerk, nucleair geneeskundige (Meander Medisch Centrum) en internist-oncologen Haiko Bloemendal (Meander Medisch Centrum) en Fons van den Eertwegh (VUmc).
Nieuw beleid bij borstkanker
En de borstkankerzorg heeft een nieuwe richtlijn waarin onder meer screeningsadviezen voor nieuwe mutaties van borstkanker en nieuwe geneesmiddelen zijn opgenomen. Maar er is ook meer aandacht voor kwaliteit van leven en voor het samen beslissen van de arts en de patiënt: ‘We zijn duidelijk op weg naar een beleid van meer individuele behandeling, met minder behandeling als dat kan en alleen meer als dat echt nodig is’, dat zegt Carolien Smorenburg, voorzitter van de richtlijnwerkgroep en internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
Eileider ook verwijderen
En gynaecoloog-oncoloog Jurgen Piek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven wil dat het huidige protocol voor een baarmoederverwijdering op goedaardige indicatie, bijvoorbeeld bij vleesbomen of hevige menstruaties, wordt aangepast. De gynaecoloog wil dat standaard ook de eileiders worden verwijderd om eierstokkanker te voorkomen. Uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis - dat is gepubliceerd in Maturitas Journal - blijkt dat dit veilig kan gebeuren. Eerdere (internationale) onderzoeken van onder meer Piek hebben al aangetoond dat kanker in de eierstokken in veel gevallen ontstaat in de eileiders.
Algemene nieuws selectie
Oncologie in de landelijke media
Wetenschappers tonen aan: 'antibioticamethode' om medicijnen te testen ook bij kanker effectief
Borstimplantaat verhoogt kans op zeldzame kanker
UU spreekt met KWF af nooit meer samen te werken met de tabaksindustrie
Deze hoogleraar doet onderzoek naar tabakssmokkel. Met geld van de tabaksindustrie
Virtueel kankerinstituut Oncode gaat in februari van start
'Meeste mensen weten niet dat alcohol kans op kanker verhoogt'
‘Kom op tegen Kanker’ wil verbod op tabak
Marieke bedacht chemokalender om haar kinderen uit te leggen hoe ze zich voelde
ABP zwicht en schrapt 3,3 miljard euro aan beleggingen in tabak en kernwapens
Kritiek op Universiteit Utrecht vanwege subsidie van Philip Morris
Ouders van kind met kanker vaak jarenlang eenzaam in verdriet
Tumoren beter te behandelen dankzij nieuwe operatietechnieken
Dochter kankerpatiënt stuit online op betere behandeling: 'Je moet arts soms zetje geven'
Ex-kankerpatiënten enthousiast over online stoptraining MijnKoers
Regionaal nieuws voor de oncologie
Onderzoek naar goedkoper medicijn bij uitgezaaide prostaatkanker
Belangstelling nazorgcentrum Intermezzo Zwolle groeit: van 400 naar 4000 bezoekers
Aandacht voor jonge mensen met kanker bij Rijnstate
Richtlijnen borstkankerbehandeling aangepast na onderzoek Catharina Ziekenhuis
Samenwerking Prinses Máxima Centrum en softwareleverancier Infoland
Unieke aanpak veilig medicijngebruik
Wetenschap
UV-sensor op vingernagel toont UV-blootstelling in strijd tegen huidkanker
Big data helpt bij onderzoek zeldzame vorm van lymfklierkanker
Richtlijn borstkankerzorg individueler met meer aandacht voor kwaliteit van leven
Preventief verwijderen van eileiders voorkomt eierstokkanker
- Login of registreer om te kunnen reageren