1197
0

Nieuwe samenwerkingen in de kankerzorg concurrentie of fundamentele verbetering

Isala in Zwolle en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn hebben onlangs een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst ondertekend op het gebied van oncologische zorg. De samenwerking komt voort uit landelijk beleid om complexe zorg te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen. Wie werkt er inmiddels met wie samen. En zijn die ontwikkelingen het gevolg van gezonde concurrentie in zorgland of een fundamentele verbetering van de patiëntenzorg.

 

Isala en Gelre Ziekenhuizen werken al sinds 2016 samen in het Regionaal Oncologisch Netwerk om de (specialistische) oncologische zorg in de regio blijvend te kunnen bieden. Zo wordt er samengewerkt op het gebied van tumoren van het spijsverteringsstelsel, urologische oncologie, neuro-oncologie en hematologie. Ontwikkelingen vroegen volgens de ziekenhuizen om een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst

 

In eigen ziekenhuis terecht

Alle slokdarm- en maagoperaties zullen in Gelre Oncologisch centrum in Apeldoorn plaatsvinden en de alvleesklier-, galweg- en leveroperaties in het Isala Oncologisch centrum in Zwolle. Patiënten kunnen in hun eigen ziekenhuis terecht voor onderzoeken, diagnose en de voor- en nabehandelingen van complexe tumoren. De zorg wordt onderling afgestemd en vastgelegd in gezamenlijke zorgtrajecten. De multidisciplinaire patiëntenbesprekingen (MDO) vinden gezamenlijk plaats. 

 

Pathologie

Isala ketste enkele jaren geleden een fusie af met het Hardewijkse Sint Jansdal. Dat weerhield de Zwolse pathologen niet om een samenwerking aan te gaan met het Sint Jansdal. De pathologen die in het Sint Jansdal werken zijn in dienst van Isala. Zij werken enkele dagen per week om spoedonderzoeken te doen bij met name oncologische operaties. (de vriescoupe beoordeling) en obducties uit te voeren.

 

Antoni van Leeuwenhoek

Het Sint Jansdal heeft daarbij op het gebied van oncologie een nauwe samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek. Beide ziekenhuizen werken al een aantal jaren samenDe samenwerking beslaat onder andere intercollegiale videoconsulten en richt zich onder meer op prostaatkanker, borstkanker en darmkanker.

 

Friesland

Friesland timmert wat betreft oncologische samenwerking ook aan de weg. Hier ontstond de eerste regionale samenwerking op het gebied van bloed-en lymfeklierkanker. Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Tjongerschans, Nij Smellinghe, Antonius Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vormen samen een netwerk om zoveel mogelijk kennis en ervaring te bundelen.

 

Borstkanker

Op het gebied van borstkanker gaan de Friese ziekenhuizen samenwerkingen aan voor een provinciaal borstkankercentrum om deze medisch specialistische zorg in Friesland te behouden. In Friesland vinden er jaarlijks tussen de 600 en 700 borstkankeroperaties plaats, verspreid over de vier ziekenhuizen. Een nieuwe samenwerking moet gaan voorkomen dat ziekenhuisfuncties uit Friesland verdwijnen als ze in de gevarenzone komen door landelijke richtlijnen, dienstbelasting of problemen bij het vullen van vacatures. Tegelijkertijd komt er ruimte voor zorgvernieuwing en nieuwe technologieën.

 

Gespecialiseerde centra

Onlangs wijdde BNR Beter een interessante radio uitzending aan gespecialiseerde zorgcentra. Chirurg en oprichter van het nieuwe Prostaatkankerziekenhuis in Den Haag Jan van Bodegom sprak over de voordelen en uitdagingen van specialisatie in onder andere prostaatkankerzorg. Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en directeur van het Alexander Monro borstkankerziekenhuis voegde daaraan toe dat specialisatie, mits goed georganiseerd, vooral ten goede komt aan de wensen van patienten. Directeur van Het Oogziekenhuis Rotterdam Nico Klay kwam met interessante tips en visies over deze koerst in de zorg. Luister de hele opname hier terug. 

 

Zeldzame kankersoorten

In Utrecht en Amersfoort werken het Meander Medisch Centrum, UMC Utrecht en het Sint Antonius Ziekenhuis (het RAKU) aan een gezamenlijk expertteam op het gebied van zeldzame kankersoorten. Door de samenwerking is het RAKU één van de centra geworden die de meeste patiënten met deze zeldzame tumoren in Nederland behandelt. Hierdoor komen ook meer gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en kunnen binnen het RAKU voor alle tumorsoorten de nieuwste technieken worden aangeboden, zoals robotchirurgie en nieuwe behandelingen in het kader van wetenschappelijke studies. De hoop is dat hiermee de overlevingskansen in de toekomst zullen stijgen.

 

Oncozon

Het samenwerkingsverband OncoZON is er een van tien ziekenhuizen; Catharina Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Màxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna Ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum, Zuyderland en bestralingskliniek Maastro Clinic  Vanuit deze klinieken zijn tumorwerkgroepen samengesteld die vastleggen hoe de zorg per specifieke tumor moet zijn. Zij hebben contractueel vastgelegd dat dezelfde procedures en werkwijzen gevolgd worden.

 

Darm- en borstkanker

In regio Haaglanden bevindt zich het Universitaire Kanker Centrum Leiden – Den Haag (UKC). Het centrum richt zich met name op darm– en borstkanker. De zorg in de Leids-Haagse regio moet daarmee toegankelijker worden voor patiënten. Het centrum werkt vanuit twee locaties; het LUMC in Leiden en HMC Antoniushove in Leidschendam. Het centrum is opgezet zodat patiënten veelal binnen een werkdag terecht kunnen en krijgen zij dezelfde dag de uitslag, positief of negatief. Het kankercentrum in deze regio is onderdeel van het regionaal Kankernetwerk Zuid-Holland Noord. Net zoals alle andere regionale ziekenhuizen, oncologiecentra en partners uit de eerste lijn.

 

Zorg dicht bij huis

Zuidwest-Nederland omarmt de kankerzorg in het samenwerkingsverband EMBRAZE. Het gaat om zeven ziekenhuizen en twee radiotherapie instellingen; Het Admiraal De Ruyter ziekenhuis, Amphia ziekenhuis, Bravis ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Erasmus MC, Instituut Verbeeten, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ZorgSaam ziekenhuis en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut. De negen organisaties behandelen samen ruim 10 procent van de patiënten met kanker in Nederland. Het netwerk werkt onder andere als een gesprekspartner voor zorgverzekeraars, het Integraal Kankercentrum Nederland, DICA en ziekenhuizen buiten de regio. Het doel is om op alle locaties dezelfde kwaliteit van zorg en onderzoek te leveren, het liefst zo dicht mogelijk bij huis.

 

Kinderoncologie 

En voor de kinderoncologie is de officiële opening van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie nabij.  Na een drukke tijd van oplevering, verhuizing, media aandacht moet dit de kinderoncologie, met Het Máxima als regisseur en coördinator over de 26 shared care centra een flinke boost gaan geven. Een landelijke samenwerking van een bijzonder formaat.

 

Fundamentele doelen 

De samenwerkingen zijn niet in één artikel te beschrijven, maar opvallend is dat samenwerking en subspecialisatie hand in hand gaan. Steeds minder versnippering en  eilandjes, en steeds meer bruggen en nieuwe zorgpaden. Het ziet ernaar uit dat er zich een nieuwe infrastructuur aan het ontvouwen is, in een zorgstelsel dat in transitie is. Dat wil niet zeggen dat dat al van een leien dakje gaat. Vele partijen, waaronder soms zelfs 'de patient', moet nog tegen de stroom inzwemmen om de kankerzorg te kunnen verbeteren. Die inspanningen moeten gaan resulteren in een lagere sterfte aan kanker én vooral een betere kwaliteit van leven. Twee fundamentele doelen in deze koerswijziging in de zorg. 

Plakken op pagina: 
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk