785
0
 
Wikimedia

Nieuwe genetische oorzaken borstkanker ontdekt

Een wereldwijd DNA-onderzoek heeft 65 nieuwe genetische factoren ontdekt die wijzen op een verhoogd risico op borstkanker. Aan het onderzoek deden 275.000 vrouwen mee, van wie er 146.000 borstkanker hebben. Door de resultaten van het onderzoek denken onderzoekers in de toekomst het persoonlijk risico op borstkanker beter te kunnen inschatten.

 

Maar liefst 550 onderzoekers (van onder meer het UMC Utrecht) op zes verschillende continenten voerden het omvangrijke onderzoek uit.

 

Volgens Rob van der Luijt, klinisch moleculair geneticus en onderzoeker aan het UMC Utrecht, draagt dit onderzoek bij aan het beter voorspellen van het risico op borstkanker. ‘Sommige deelstudies uit het onderzoek zijn al in 1996 gestart en laten zien wat wetenschappers al langer vermoeden. Namelijk dat de combinatie van veranderingen in genen het risico op borstkanker kan verhogen. Met de bevindingen uit deze studie hopen we in de toekomst borstkanker nog beter te kunnen behandelen of daar preventief tegen op te treden.’ 

 

Als de erfelijke aanleg zeer duidelijk is, wordt slechts bij 10 procent van de patiënten een afwijking aangetoond in de al bekende ‘borstkankergenen’, zoals BRCA1 en BRCA2. Draagsters van een mutatie in BRCA1 of BRCA2 hebben een sterk verhoogd risico van zestig tot tachtig procent op het krijgen van borstkanker. Volgens Van der Luijt is met het onderzoek een belangrijke stap gezet in het ontrafelen van de genetische oorzaken van borstkanker.

 

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Plakken op pagina: 
Tags: 
borstkanker. NGS
DNA sequencing
BRCA1
genetisch onderzoek
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk