784
0
 
Medisch Spectrum Twente

Nieuw oncologisch netwerk in regio Twente en Salland

Deventer Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuis Groep Twente (Hengelo) gaan intensief samenwerken voor diagnose, behandeling en nazorg van patiënten met alle vormen van kanker. Door expertise uit te wisselen en gezamenlijke behandelafspraken te maken, verwachten de ziekenhuizen de kwaliteit van kankerzorg in de regio verder te verhogen. Ook op het gebied van onderzoek en innovaties gaan nauwere samenwerkingen plaatsvinden. 

 

De drie ziekenhuizen werken de plannen de komende maanden verder uit. Dan wordt ook de naam van het nieuwe oncologische netwerk bekend. Verder zal duidelijk worden waar patiënten straks exact terechtkunnen voor deze zorg.

 

Concentratie complexe zorg

Door deze samenwerking blijft het mogelijk patiënten dicht bij huis te behandelen, ook voor vormen van kanker die relatief weinig in het verzorgingsgebied voorkomen (o.a. slokdarm-, maag-, lever-, alvleesklier- en endeldarmkanker). Landelijk concentreert de complexe oncologische zorg zich steeds meer in een beperkt aantal gespecialiseerde instellingen en netwerken. Zo moeten ziekenhuizen van beroepsverenigingen en zorgverzekeraars minimum aantallen chirurgische ingrepen verrichten bij slokdarm-, maag-, alvleesklier- en leverkanker.

 

Eigen ziekenhuis

Uitgangspunt is dat patiënten altijd in hun eigen ziekenhuis terechtkunnen voor een diagnose, onderzoek en nazorg. De behandeling daarentegen kan voor bepaalde oncologische zorg plaatsvinden in één van de andere samenwerkende ziekenhuizen. De instellingen werken de komende periode uit waar de patiënt het beste terechtkan voor welke behandeling.

 

Zorgkwaliteit

Onderzoek en innovatie krijgen een belangrijke plek in de samenwerking. Onder meer door uitkomsten van kankerbehandelingen samen met patiënten en professionals te meten en analyseren, verwachten de ziekenhuizen de zorgkwaliteit voor patiënten verder te kunnen verbeteren (value based healthcare). Hiermee moet een toonaangevend netwerk voor kankerzorg in het oosten van Nederland ontstaan.

 

Bezuiniging ZGT

Onlangs meldde RTV Oost dat de Ziekenhuis Groep Twente dit jaar 10 tot 15 miljoen euro moet bezuinigen. ZGT kampt met oplopende kosten, vanwege een steeds grotere groep patiënten met een complexe zorgvraag. Zorgverzekeraars geven het ziekenhuis hiervoor een vergoeding, maar dit is volgens ZGT niet voldoende. Het personeel is deze week op de hoogte gesteld van het probleem en de aanstaande bezuinigingen. Voordat er definitieve besluiten worden gemaakt, gaat bestuursvoorzitter Ton Ruikes praten met zorgverzekeraars. Ruikes hoopt hierdoor alsnog een hogere vergoeding te kunnen afspreken. Gedwongen ontslagen sluit hij vooralsnog niet uit.

 

Landelijke trend

Op regionaal gebied gaan ziekenhuizen en instellingen steeds vaker samenwerken om de kwaliteit van oncologische (na)zorg te verbeteren. Het is een trend die zich inmiddels in heel Nederland ontwikkeld. Zo werd onlangs bekend dat er binnen twee jaar een borstkankercentrum in Friesland wordt geopend. In dat centrum zouden patienten binnen 24 uur een uitslag krijgen. Een ontwikkeling - genaamd sneldiagnostiek - die zo langzamerhand in veel ziekenhuizen Nederland is ingeburgerd, zodat patienten niet lang in onzekerheid  hoeven te blijven over de uitslag. In het nieuwe samenwerkingsverband in Friesland zullen de operaties alleen worden uitgevoerd in Leeuwarden. Voor nazorg, chemo- of hormoontherapie kunnen patiënten terecht in één van de vier ziekenhuizen. 

 

Zeldzame kankersoorten

In Utrecht en Amersfoort werken het Meander Medisch Centrum, UMC Utrecht en het Sint Antonius Ziekenhuis aan een gezamenlijk expertteam op het gebied van zeldzame kankersoorten. En werkt het Oncologie Netwerk ZuidOost Nederland (OncoZON) samen in een nieuw samenwerkingsverband OncoZON. In deze samenwerking met maar liefst tien klinieken zijn tumorwerkgroepen samengesteld die vastleggen hoe de zorg per specifieke tumor moet zijn. Zij hebben contractueel vastgelegd dat dezelfde procedures en werkwijzen gevolgd worden.

 

Dicht bij huis

Zuidwest-Nederland omarmt de kankerzorg in het samenwerkingsverband EMBRAZE. Een initiatief waar zeven ziekenhuizen en twee radiotherapie-instellingen samenwerken. Het doel is om op alle locaties dezelfde kwaliteit van zorg en onderzoek te leveren, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. En in regio Haaglanden opende het nieuwe Universitaire Kanker Centrum Leiden – Den Haag (UKC) recent haar deuren. Het centrum richt zich in het begin met name op darm– en borstkanker. De zorg in de Leids-Haagse regio moet daarmee toegankelijker worden voor patiënten. Het centrum werkt vanuit twee locaties; het LUMC in Leiden en HMC Antoniushove in Leidschendam.

Plakken op pagina: 
Tags: 
MST
ZGT
Deventer Ziekenhuis
samenwerking
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk