697
0
 
Gliacellen

Moleculair onderzoek versterkt therapie DIPG

Wetenschappers van het Johns Hopkins Kimmel Cancer Center in Baltimore hebben ontdekt dat een experimenteel middel, genaamd TAK228, een belangrijke ondersteuning kan bieden bij de therapie tegen twee typen hersenkanker; diffuus intrinsiek ponsglioom, oftewel DIPG en atypische teratoïde/rhabdoïde tumoren (AT/RT). TAK228 is in staat om door de bloed-hersenbarrière te dringen. Dat zou de werking van zowel radiotherapie als chemotherapie kunnen versterken. In dit artikel meer wetenschappelijk nieuws over met name DIPG.

 

Deze neurologische kinderkanker, die ontstaat uit de gliacellen (steuncellen) in de hersenen treft jaarlijks wereldwijd zo’n 3000 kinderen, waaronder recent het opzienbarende en dappere jongetje Tijn, die zich tot aan zijn dood inzette voor het welzijn van andere kinderen. Alle zeilen bij om die gedachte voort te zetten.

 

Omdat de tumor diffuus groeit, is opereren vrijwel onmogelijk. Bestralen is wel mogelijk, maar niet curatief. Door de nagellakactie van Tijn die masaal werd omarmd door het publiek heeft stichting Semmy geld opgebracht voor een robotarm. Chemotherapie is nog steeds erg moeilijk toe te dienen, omdat het medicijn slecht in de hersenen doordringt. De robotarm kan met precisie chemotherapie injecteren in de tumor. Deze techniek zit nog in een experimentele fase, maar Gertjan Kaspers, kinderoncoloog in het VUMC zegt in een interview voor NRC: ”hoop doet leven”. De aanschaf van de robotarm én de onlangs gepubliceerde resultaten van het experimentele middel uit Baltimore zijn hoopvol.

 

Technologie is stap één, moleculaire cel-research is stap twee.  

 

Inzichten in genexpressie

Tot nu toe is er geen genezing mogelijk, maar de onderzoekers krijgen steeds meer inzicht in de genexpressie. Vijf jaar geleden werd ontdekt dat bij zo’n 80 procent van alle DIPG tumoren een specifiek mutatie van het eiwit Histon H3, (H3K27M) voorkomt, wat mogelijk een belangrijke trigger kan zijn voor het ontstaan van de cel-woekering.

 

Waarom ontstaat DIPG

Wetenschappers van het Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital in Chicago onderzoeken wat het signaal is dat voorafgaat aan de celwoekering, oftewel waarom ontstaat DIPG. De Amerikaanse wetenschappers onderzochten de specifike mutatie H3K27M. Zij hebben als eerste in kaart kunnen brengen hoe die fatale celproliferatie zich manifesteert. En dat is een belangrijk inzicht, want als je weet hoe de knop aangaat, biedt dat inzichten en inspiraties om die knop ook weer uit te kunnen zetten. Het onderzoek is getest op muizen. Veelbelovende resultaten worden in klinisch trials vervolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine.

 

Overleving

Terug naar TAK228. Het middel is voor zowel atypische teratoïde/rhabdoïde tumoren (AT/RT) als DIPG. AT/RT is een zeldzame maar zeer agressieve vorm van hersenkanker die meestal voorkomt bij zuigelingen met een erg korte prognose van zes tot 11 maanden na de diagnose. De prognose van DIPG is ook erg kort. Slechts 5 procent van de kinderen is twee jaar na de diagnose nog in leven.

 

Toename van celdood door TAK228

Beide kankersoorten hebben typisch genetische veranderingen die leiden tot toename in mTOR-activiteit, een eiwit dat celdeling hoort te reguleren, maar bij kanker voor een ongecontroleerde celwoekering zorgt .Uit eerder onderzoek bleek al dat TAK228 in staat is door de bloed-hersenbarrière te dringen. Het experimentele middel verminderde proliferatie van DIPG-cellen met 30 procent  zes procent van de (onbehandelde) cellen. In combinatie met straling, wat voor DIPG als de beste therapie wordt beschouwd, werden zelfs twee keer zoveel cellen gedood. Toen het team TAK228 op AT/RT-cellen testte, vonden ze soortgelijke reducties in de proliferatie van tumorcellen en een toename van celdood.

 

TAK228 en chemotherapie

Bij de combinatie van TAK228 bij cisplatine, de chemotherapie die veel voor AT/RT wordt gebruikt, leefden de muizen met humane AT/RT ongeveer 30 dagen langer dan de muizen die alleen chemotherapie kregen. De onderzoekers verwachten dat het middel ook werkt bij andere tumoren, van bijvoorbeeld volwassenen. Door deze nieuwe inzichten hopen de onderzoekers het leven te verlengen van patiënten met deze vormen van kanker. Ze willen dit middel nu in klinische studies gaan testen. Het pad naar een geneesmiddel.

 

De resultaten van de twee onderzoeken uit Baltimore zijn gepubliceerd in Cancer Letter (TAK228 bij radiotherapie) en Neuro-Oncology (TAK228 bij chemotherapie) 

 

Bronnen:

https://academic.oup.com/neuro-oncology/article-abstract/doi/10.1093/neuonc/nox067/3861131/The-TORC1-2-inhibitor-TAK228-sensitizes-atypical?redirectedFrom=fulltext

 

www.cancerletters.info/article/S0304-3835(17)30279-3/fulltext

 

www.news-medical.net/news/20170307/Study-reveals-promising-new-strategy-to-attack-deadly-pediatric-brain-tumor.aspx

 

www.luriechildrens.org/en-us/care-services/find-a-doctor/Pages/Saratsis_Amanda_3393.aspx

 

www.nature.com/nm/journal/v23/n4/full/nm.4296.html

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Tijn
Gertjan Kaspers
VUMC
DIPG
AT/RT
Ponsglioma
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk