542
0
 
Pixabay

Minder operaties oudere kankerpatiënten door voorgesprek

Eén op de zes kankerpatiënten van 70 jaar en ouder die onder behandeling is bij het UMCG, ziet af van de geplande operatie na een voorgesprek met een oncologieverpleegkundige. Sinds drie jaar houdt het ziekenhuis voorgesprekken met operatiekandidaten die ouder zijn dan 70. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat ouderen bij nader inzien kiezen voor een palliatieve behandeling.

 

In het voorgesprek met de verpleegkundige wordt goed doorgevraagd naar de fysieke en mentale fitheid van de patiënt, omdat dit een voorspelling kan doen over hoe iemand uit de operatie komt. Niet alleen de verpleegkundige, ook de patiënt zelf krijgt hierdoor beter inzicht.

 

Tijdens het gesprek is veel aandacht voor de motivatie voor opereren, de verwachtingen over de resultaten en de risico’s. Voor veel patiënten is levensverlenging het doel van een operatie, maar niet iedereen is bereid om daar bijvoorbeeld onafhankelijkheid voor op te geven, zegt verpleegkundige en verplegingswetenschapper Hanneke van der Wal.

 

De nieuwe werkwijze in het UMCG is gestart als pilotproject met subsidie, maar nu betaalt het ziekenhuis de kosten zelf. Hier staat een financieel voordeel tegenover. Op termijn denkt het ziekenhuis 2,7 miljoen euro minder te declareren als de aanpak ziekenhuisbreed wordt ingevoerd. Het onderzoek naar deze nieuwe werkwijze duurt nog zeker een jaar en het plan is om de voorgesprekken op meer afdelingen in te voeren.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
UMCG
voorgesprek
palliatieve zorg
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk