1775
0

Meteoriet doodt kankercellen en laat gezonde cellen ongemoeid

Een ruimtesteen, iridium doodt kankercellen op een bijzondere wijze. Onderzoekers hebben een mengsel gemaakt van iridium en organisch materiaal. Opvallend hieraan is dat het mengsel zich richt op kankercellen als het gestimuleerd wordt door rood laserlicht. Dat dwingt de kankercellen om de zuurstof die ze bezitten om te zetten in singletzuurstof. Deze vorm van zuurstof doodt de kankercel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld chemotherapie heeft deze techniek geen effect op gezonde cellen.

 

Een opvallend feitje is dat iridium een metaal dat voorkomt in meteorieten. Het is zeldzaam op aarde, maar grote hoeveelheden iridium zijn eerder ontdekt in een aardlaag van zo'n 66 miljoen jaar. Aangenomen wordt dat het gaat om dezelfde meteoriet dat die 66 miljoen jaar geleden door de planetoïde op aarde neerstortte en het einde van onder meer de dinosaurussen inluidde.

 

Longkankercellen

De onderzoekers hebben deze techniek uitgetest op longkankercellen die in het lab gekweekt waren en een tumor-achtige bol vormden. Ze zetten het mengsel van iridium en organisch materiaal in en stelden het geheel bloot aan rood laserlicht (dat diep in het lichaam kan reizen). Vervolgens bleek het geactiveerde mengsel van iridium en organisch materiaal elke laag van de tumor binnen te dringen om deze uit te schakelen. Het laat volgens de onderzoekers zien hoe effectief deze techniek kan zijn. Tevens hebben de onderzoekers het mengsel gebruikt op gezond weefsel. Daarop bleek het geen effect te hebben.

 

Eiwitten

Een analyse laat zien hoe dit mengsel afrekent met tumorcellen: het blijkt eiwitten te beschadigen die van cruciaal belang zijn voor de kankercellen. Denk onder meer aan een eiwit betrokken bij de glucosemetabolisme.

 

Resistentie

Het onderzoek kan veelbelovend zijn, maar heeft vervolgonderzoek nodig. De onderzoekers zijn enthousiast, mede vanwege de behoefte aan nieuwe technieken om kanker te bestrijden, onder meer omdat kankerpatiënten in toenemende mate resistent worden voor traditionele therapieën: “Het is tijd om te proberen gebruik te maken van het iridium dat 66 miljoen jaar geleden door een planetoïde bij ons is afgeleverd, aldus een van de onderzoekers Peter Sadler. 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
meteoriet
iridium
kanker
Kelly Nijhof
chemotherapie
Longkanker
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk