342
0
 
Pathologie Jeroen Bosch Ziekenhuis

MasSpec Pen identificeert in seconden kankerweefsel

 

Wetenschappers van de University of Texas at Austin hebben een apparaat ontwikkelt dat binnen seconden kan bepalen of weefsel kanker is. Dit apparaat zou in een operatiekamer aan de chirurg door kunnen geven of dat weefsel verwijderd moet worden. Het artikel over deze nieuwe uitvinding en de resultaten die ermee behaald zijn, is recent in Science Translation Medicine verschenen.

 

Het apparaat, de MasSpec Pen genoemd, bestaat uit een pen die aan een massaspectrometer verbonden is. De pen houdt enkele druppels water tegen het weefsel aan. Dat water onttrekt metabolieten, proteïnen en lipiden aan het weefsel. Vervolgens wordt het water in de pen doorgegeven aan die massaspectrometer.  Die analyseert het water en vergelijkt het moleculaire patroon met een bestaande database van histologisch gevalideerde moleculaire signaturen. Omdat elke kankervorm een eigen moleculaire signatuur heeft, weet de arts bijna onmiddellijk of het om kankerweefsel gaat of niet. Deze methode is sneller en nauwkeuriger dan het analyseren van ingevroren secties. Bovendien is deze methode niet-invasief.

 

Het onderzoek

De betrokken onderzoeksgroep van de University of Texas at Austin heeft de MasSpec Pen getoetst met 20 dunne kankerweefselsecties en 253 weefselmonsters bij de mens. Ze hebben onder andere naar gezond en kankerweefsel gekeken afkomstig van de borst, long, schildklier en eierstok. De MasSpec Pen had een totale nauwkeurigheid van 96,3% en wist daarnaast benigne en maligne schildkliertumoren te duiden en verschillende subtypen van longkanker te classificeren. Tijdens in vivo chirurgie op tumormuismodellen werkte de MasSpec zonder weefselschade aan te brengen of de dieren stress te bezorgen.

 

Vanwege de veelbelovende resultaten voorziet het team een breed scala aan toepassingen voor de MasSpec Pen. Ze kan zowel in klinische als in chirurgische setting snel diagnosticeren en is zowel in vivo als in vitro te gebruiken.

 

Pathologie lab

De resultaten zijn veelbelovend, maar de techniek is niet nieuw. In Nederland onderzoeken veel universiteiten en instituten dit soort pennen. Zo werkt het AvL aan lichtpennen die in het weefsel kunnen kijken en staat het RadboudUMC ook bekend om haar sneldiagnostiek voor onder andere prostaatkanker. Chirug-oncologen voorspellen dat deze nieuwe technologie zich snel zal ontwikkelen. Dat zou betekenen dat de pathologische onderzoek zich nog meer gaat verplaatsten naar de operatiekamer in plaats van het laboratorium

 

Bronnen:

Science Translational Medicine 

UT News, The University of Texas at Austin 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Jeroen Bosch Ziekenhuis
pathologie
Masspec Pen
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk