1034
0

Marokkaanse overheid verbetert gezondheidszorg in Rif

De Marokkaanse overheid investeert in nieuwe medische voorzieningen voor de bevolking in de Rif. In het Rifgebergte, een achtergestelde regio in Marokko, is het al maanden onrustig. Het begon met protesten na de dood van een visverkoper. Inmiddels pleit de protestbeweging voor betere leefomstandigheden.

 

De regio Al Hoceima wordt sinds de jaren ’20 getroffen door zeer veel kankergevallen. Dit is het gevolg van bombardementen tijdens de Rifoorlog met mosterdgas, uitgevoerd door de Fransen en Spanjaarden. Ze willen daarom een oncologisch centrum bouwen. Het centrum zou 12 miljoen dirham moeten kosten, omgerekend ruim 1 miljoen euro. Verder zijn er in de regio zeven ziekenhuizen in aanbouw, wordt er geld besteed aan het huisvesten van verpleegkundigen en artsen en worden er nieuwe voertuigen aangeschaft. Het ziekenhuis Mohammed V van Al Hoceima zal opnieuw verbouwd worden.

 

Conferentie effecten gifgas verboden

In 2002 werd door de Marokkaanse autoriteiten een conferentie over het effect van gifgas in het Rifgebied verboden. De conferentie was georganiseerd door een mensenrechtenorganisatie die wilde discussiëren over de voortdurende effecten van het gebruik van gifgas in het Rifgebied. Uit rapporten van Europese en Marokkaanse deskundigen zou blijken dat 60 procent van de Marokkanen die aan longkanker lijdt, afkomstig zijn uit het Rifgebied.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Marokko
Rifgebergte
Rif
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk