512
0

Magseed borstkanker lokalisatie ook beschikbaar in Nederland

De Magseed, een minimaal invasieve markering in de borst die wordt gebruikt om chirugen nauwkeurig te begeleiden tijdens een borstkankeroperatie, heeft een CE markering gekregen. Dat heeft Endomag, een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd bekend gemaakt. 

 

Een magnetisch zaadje, kleiner dan een rijstkorrel, zorgt ervoor dat een radioloog de plaats van een niet-tastbare tumor heel nauwkeurig kan markeren tot 30 dagen voor een borstkankeroperatie. De zogenoemde Magseed is een minimaal invasie markering in de borst om chirurgen nauwkeurig te begeleiden tijdens een borstkankeroperatie. De nieuwe tool moet de patiëntervaring aanzienlijk verbeteren.

 

Samen met tumor verwijderd

Het plaatsen van dit zaadje duurt maar een paar minuten. Zodra het geplaatst is, zit het stevig vast en komt het niet meer los. Tijdens de operatie wordt het samen met het tumorweefsel verwijderd. Na het plaatsen van de Magseed mag de patiënt naar huis en kan dan de normale dagelijkse activiteiten weer oppakken. Door de kennis van de precieze locatie zou de aanpak verzekerd zijn van het volledig verwijderen van al het tumorweefsel.

 

Sysmex

In de Verenigde Staten wordt al gebruik gemaakt van het magnetische zaadje. De Magseed wordt door het bedrijf Sysmex in Europa gelanceerd. Endomag wil samen met het dit  bedrijf het eerste stralingsvrije chirurgische assistentie platform aanbieden voor zowel letsel localisatie als schildwachtklier biopsie met één instrument.

 

Toepassing en workshop

De officiële lancering zal plaatsvinden op de Oncoplastic and Reconstructive Breast Surgery (ORBS) conferentie in Nottingham, van 25 tot en met 27 september. Professor Michael Alvarado, directeur van de Breast Surgery Fellowship van de universiteit van Californië (UCSF) in San Francisco zal een toespraak geven over het toepassen van een magnetisch zaadjes programma en de ervaring van UCSF als eerste kankercentrum om Magseed toe te passen. Dr. Abigail Caudle, borstchirurgisch oncoloog, Executive Medical Director bij het MD Anderson Cancer Center in Houston, zal spreken over Targeted Axillary Dissection en MD Anderson’s ervaring met Magseed voor deze techniek. Op 26 september is er om 8.00 uur een workshop gepland.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Magseed
borstkanker
borstkankeroperatie
Sysmex
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk