456
0
 
Afbeelding Pixabay

Kosten ziekenhuis Winterswijk rijzen de pan uit door vergrijzing

Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk wordt door de vergrijzende bevolking op kosten gejaagd. De vergrijzing onder de bevolking in de Oost-Achterhoek neemt de komende jaren verder toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het aantal 65-plussers in de gemeente Berkelland oplopen van 22,2 naar 32,1 procent in 2030.

 

De stijgende leeftijd van de bevolking leidt tot meer consulten en behandelingen en die zijn vaak langduriger en gecompliceerder dan bij jonge patiënten. Als gevolg van het zogeheten hoofdlijnenakkoord, waardoor ziekenhuizen slechts zeer beperkt mogen groeien, worden deze extra kosten niet volledig vergoed door de verzekeraars. Nu wordt er onderhandeld met de verzekeraars, met name Menzis, over de vergoeding van die kosten en het terugdringen van groei.

 

Vaker chronische aandoeningen

Volgens woordvoerster Saskia Steenbergen van het SKB stijgt niet alleen het aantal ouderen, ook hebben zij vaker meer dan één aandoening en hebben zij vaker chronische aandoeningen. En omdat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig wonen, melden ze zich later en met meer klachten in het ziekenhuis. Die toenemende zorg kost meer aan diagnose, behandeling en dure geneesmiddelen zoals voor oncologie.

 

Extra werkdruk en bedden

Door de vergrijzing heeft het SKB al een extra internist-oncoloog aangenomen en is de oogpoli uitgebreid. Ook melden zich meer ouderen op de spoedeisende hulp met een complexe zorgvraag en dat leidt tot extra werkdruk en bedden.

 

Steenbergen kan niet zeggen om hoeveel geld het gaat en benadrukt dat er geen sprake is van een patiëntenstop. Het SKB zal ook extra letten op de bedrijfskosten. Het ziekenhuis moet de kwaliteit van zorg blijven verbeteren, investeren in zorg op afstand en zorgen de extra eisen aan de intensive care voor hogere kosten.

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
SKB
Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk