502
0
 
Afbeelding Flickr

Kennis over voeding en beweging moet in opleiding verpleegkundige

Voeding en lichamelijke activiteit hoort een standaard onderdeel te zijn van beroepsopleidingen voor verpleegkundigen, vinden onderzoekers van het IKNL. Toch schiet de kennis onder oncologieverpleegkundigen te kort, zo blijkt uit onderzoek.

 

Bijna de helft van de oncologieverpleegkundigen in Nederland vindt dat zij onvoldoende kennis hebben om kankerpatiënten advies te geven over lichamelijke beweging dat hun kennis over voeding bij kanker onvoldoende is. Dat bewegen belangrijk is tijdens en na kankerbehandelingen blijkt uit talloze onderzoeken. Zo deed Caroline Kanpshoff (VU Amsterdam) onderzoek naar fysieke training na curatieve behandelingen, waaronder chemotherapie. Uit dat onderzoek blijkt dat zowel zware als lichte trainingsinterventies het uithoudingsvermogen en de kwaliteit van leven verhoogd.

 

Jonge verpleegkundigen

Vooral onder jonge verpleegkundigen met een MBO-opleiding ontbreekt kennis op het gebied van beweging en voeding. Onvoldoende kennis over voeding waren gerelateerd aan een jonge leeftijd, een lagere opleiding, en het uitsluitend geven van adviezen tijdens de behandeling. Zij waren eerder geneigd om orale voedingssupplementen te adviseren of een diëtist te bezoeken. Verpleegkundigen die aangaven over onvoldoende kennis te beschikken over beweging zouden minder vaak oncologische richtlijnen raadplegen.

 

Standaard in opleiding

Onderzoeker Merel van Veen (IKNL, WUR) en collega’s doen een aanbeveling dat voeding en lichamelijke activiteit standaard onderdeel van de opleiding tot oncologieverpleegkundige zou moeten uitmaken. Ook zouden oncologieverpleegkundigen beter moeten samenwerken met diëtisten om beter af te stemmen welke informatie patiënten moeten krijgen en door wie. Volgens de onderzoekers verdient het de voorkeur dat specifieke adviezen over lichamelijke activiteit verstrekt worden door een (oncologische) fysiotherapeut.

 

Wandelen verhoogt overlevingskans kanker

Dat een gezond voedingspatroon en lichaamsbeweging de overlevingskansen voor (ex-)kankerpatiënten aanzienlijk verhogen blijkt ook uit twee andere onderzoeken die een gelijkwaardige conclusie trekken op de American Society for Clinical Oncology (Asco) in Chicago. En dan hoeft het niet om een intensieve training te gaan, een halfuurtje wandelen per dag heeft al effect. Het eerste onderzoek werd uitgevoerd onder darmkankerpatiënten met een gevorderd stadium (fase 3). Gedurende 7 jaar deden 992 darmkankerpatiënten mee en werd er twee keer geëvalueerd. Wie zich aan de adviezen hield, meer bewegen en gezond eten, had 42 procent  minder kans om 7 jaar na het starten van de studie overleden te zijn.

 

Borstkanker

Het tweede onderzoek werd gedaan onder een groep van 337 patiënten die voor het eerst de diagnose borstkanker hadden gekregen. De groep werd opgedeeld in twee groepen. De ene groep vrouwen kreeg het standaard zorgprogramma en de andere groep volgde gedurende 8 maanden een programma met 180 minuten lichaamsbeweging per week. De patiënten werden in een periode van 8 jaar twee keer geëvalueerd. Van de groep vrouwen die tijdens de periode van 8 jaarregelmatig had gesport, was 5,3 procent overleden. In de andere groep, die het standaard programma kregen was 11,5 procent overleden. Van de sportende vrouwengroep was 12,1 procent hervallen, tegen 17,7 van de andere groep.

Plakken op pagina: 
Tags: 
sporten
voeding
kankerpatiënten
(ex-)kankerpatiënten
oncologieverpleegkundige
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk