722
0
 
Pixabay

Isotoop kan schade voorkomen door chemotherapie

Een radioactief platina-isotoop kan helpen om de effectiviteit van chemotherapie met cisplatina bij kankerpatiënten of schade van zo’n behandeling te voorspellen. Ook de werking van cisplatin in het lichaam wordt onderzocht, want waar het in het lichaam terechtkomt en wat het precies doet, is nog steeds niet duidelijk. De eerste menselijke test met het door NRG ontwikkelde isotoop gaat binnenkort van start. NRG is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener en wereldwijd marktleider op het gebied van medische isothopen, gevestigd in Petten en in Arnhem. 

 

Cisplatina, een verbinding van chloor en ammoniak wordt al sinds de jaren 70 gebruikt voor een specifieke chemotherapie. Het middel werkt vooral bij snel groeiende tumoren en wordt onder andere gebruikt bij chemokuren tegen hoofd- en halskanker, longkanker en teelbalkanker. Maar de therapie werkt niet bij elke vorm van kanker even goed: chemokuren met cisplatina tegen teelbalkanker geneest 95 procent van de patiënten, maar bij longkankerpatiënten is de therapie veel minder effectief.

 

Ernstige bijwerkingen

De chemotherapie met cisplatina kan ernstige neveneffecten hebben zoals haaruitval, overgevoeligheid van handen en voeten, aantasting van het gehoor, misselijkheid en nierfalen. Sommige patiënten die zijn behandeld met deze chemotherapie moeten zelfs regelmatig een nierdialyse ondergaan.

Om vast te stellen welke patiënten baat hebben bij de behandeling met cisplatina en welke bijwerkingen er te verwachten zijn, heeft onderzoeker Karlijn Codée-van der Schilden van NRG een proces opgezet. Hierbij wordt natuurlijk platina in cisplatina vervangen door het radioactieve platina-isotoop Pt-195m. Zo wordt cisplatin radioactief. Deze radioactieve variant van cisplatina wordt CISSPECT genoemd en de chemotherapeutische werking is precies hetzelfde. De plaats en concentratie van het CISSPECT in de patiënt kan eenvoudig met een standaard scan worden bepaald.

 

Cisplatin traceren in het lichaam

Volgens Codée-van der Schilden zou radioactief cisplatin een voorspeller kunnen zijn en kun je patiënten onderscheiden die geen baat hebben bij chemokuren met cisplatina. Door de radioactieve behandeling is kan je zien of er veel in de tumoren terechtkomt, bij deze patiënten kun je vervolgens chemotherapie met gewoon cisplatina gebruiken. Ook kan je zien of het op grote schaal wordt opgenomen in gezonde organen en kan een afweging worden gemaakt of bijvoorbeeld de kans op nierfalen afwegen tegen een behandeling. Of het écht werkt is nog niet zeker, dat onderzoek wordt binnenkort op mensen getest.

 

Werking cisplatin onderzocht

CISSPECT zal ook ingezet worden naar de werking van cisplatin in het lichaam. Want hoewel het al meer dan dertig jaar wordt gebruikt, is nog steeds niet duidelijk waar het precies in het lichaam terechtkomt en wat het daar precies doet. Radioactief cisplatin kan ook worden gebruikt als tracer om vast te stellen waar medicijnen terechtkomen of hoe het zich verspreidt in het lichaam van de patiënt als het middel lokaal of bijvoorbeeld in tumorweefsel wordt toegepast.

Plakken op pagina: 
Tags: 
cisplatin
NRG
chemotherapie
Protonencentra
protonentherapie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk