716
0

Injectie voorkomt mogelijke terugkeer melanoom

Bij patiënten met een vroeg stadium van melanoom, kan met een simpele injectie met synthetische DNA mogelijk worden voorkomen dat de kanker terugkeert en uitzaait. De injectie met de stof CpG-B stimuleert het immuunsysteem en het lichaam reageert daar onmiddellijk op. Waarschijnlijk helpt de injectie om de resterende tumorcellen op te ruimen en terugkeer van kanker te voorkomen. Onderzoekers Tanja de Gruijl, Bas Kosters en collega’s van Cancer Center Amsterdam hebben hierover een artikel gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Clinical Cancer Research.

 

De Gruijl vindt het onderzoek hoopvol, maar vervolgonderzoek bij een grotere groep patiënten is nodig voordat deze vorm van immuuntherapie kan worden toegepast. De onderzoekers deden van 2004 tot 2007 onderzoek onder 52 patiënten met melanoom in een vroeg stadium. Van de patiëntengroep kregen 30 personen de injectie met een lage dosis CpG-B, twee van hen (minder dan 10 procent) hadden in 2015 uitzaaiingen gehad en zijn overleden. Van de controlegroep was de melanoom bij 9 mensen (40 procent) uitgezaaid, zes van hen zijn overleden, drie zijn opnieuw geopereerd aan huidkanker.

 

CpG-B

De stof CpG-B lijkt op bacterieel DNA en het immuunsysteem ziet de stof als een mogelijke dreiging waarop gereageerd moet worden. Het is een relatief goedkoop middel en voor de patiënt is het weinig belastend. Door het inspuiten van de stof komt het terecht in de lymfeklieren, waar het direct de afweerrespons tegen eventueel achtergebleven of uitgezaaide kankercellen activeert. Zelfs jaren later kan de stof terugkeer van kanker tegengaan.

 

De stof CpG-B wordt niet meer door de farmaceutische industrie gemaakt. Daarom bestuderen de onderzoekers de mogelijkheid om zelf een nieuwe voorraad CpG-B te laten produceren en ook om vergelijkbare beschikbare middelen te verkrijgen voor een grootschalige vervolgstudie.

 

TIL-therapie

Het LUMC doet momenteel ook onderzoek om de prognose voor uitgezaaide melanoom te verbeteren. Het ziekenhuis doet een studie naar de effecten van immuuntherapie met T-cellen en zogenaamde tumor infiltrating lymfocyten (TIL-therapie).

 

Ipilimumab.

Ook het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) houdt zich bezig met TIL-therapie. Daar loopt nu een studie onder patiënten met uitgezaaide melanoom waarbij TIL-therapie met eigen afweercellen wordt ingezet. Deze behandeling wordt vergeleken met de behandeling met het middel ipilimumab.Voor de TIL-therapie wordt bij de patiënt één of meerdere uitzaaiingen verwijderd, waarna de Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TIL) tot grote hoeveelheden wordt opgekweekt in een laboratorium en wordt teruggegeven aan de patiënt. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt en klaargemaakt om de tumor aan te vallen.

 

John Haanen, internist-oncoloog in het AvL startte een aantal jaren geleden met de behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom naar aanleiding van zeer hoopgevende resultaten in de National Institutes of Health (NIH) in Bethesda, Maryland, in de Verenigde Staten.  

 

Herkennen mutaties

Kankeronderzoekers van de NIH lieten in een artikel in The New England Journal of Medicine al zien dat Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TIL) kankerspecifieke mutaties kunnen herkennen. Deze TIL’s zijn ook al succesvol gebruikt om een patiënt met uitgezaaide darmkanker te behandelen.

 

DNA-diagnostiek bij voorschrijven kankermedicijnen

Op dit moment loopt er een onderzoek van negen samenwerkende centra naar het inzetten van DNA-diagnostiek bij het voorschrijven van kankermedicijnen. Targeted therapies en immuuntherapieën werken het beste als specifieke veranderingen of kenmerken in het DNA van de tumor aanwezig zijn. Nu wordt in een project gekeken hoe patiënten met niet-kleincellige longkanker de beste behandeling kunnen selecteren. Als de aanpak succesvol is, wordt het ook toegepast bij het zoeken naar de beste behandelmethode van patiënten met melanoom.

 

De samenwerkende centra zijn: het Antoni van Leeuwenhoek, UMC Utrecht (UMCU), Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Erasmus Medisch Centrum (EMC), UMC Groningen (UMCG), VU medisch centrum (VUmc), Universiteit Twente (UT), Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), Hartwig Medical Foundation (HMF).

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Tumor Infiltrerende Lymfocyten
TIL-therapie
Melanoom
huidkanker
CpG-B
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk