735
0
 
Wikipedia

Hoogleraar onderzoekt hoe zorg betaalbaarder kan

Patrick Jeurissen is benoemd tot bijzonder hoogleraar betaalbaarheid van zorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij onderzoekt de relatie tussen kosten en kwaliteit in de gezondheidszorg.

 

Tijdens zijn oratie ‘Steeds meer zorg, een betaalbare oplossing?' besprak hij het vraagstuk over de betaalbaarheid van de zorg. Volgens Jeurissen kunnen gereguleerde competitie en betaalbare zorg prima samengaan, maar voor de langere termijn moet er nog veel gebeuren. De kosten per patiënt blijven stijgen en lijken aan de hoge kant. Er is weinig bewijs dat zorgverzekeraars en zorgkantoren actief inkopen en dat significante hoeveelheden middelen naar de betere aanbieders verschuiven, stelt hij.

 

Betaalbare zorg

Het doel van Jeurissens onderzoek is betaalbare zorg voor iedereen. Hij onderzoekt hoe overheden en zorginkopers de zorg het best kunnen financieren, hoe de vergoeding van behandelingen meer rekening houdt met de zorgkwaliteit, maar ook hoe zorg voor de ‘duurste’ patiënt – ongeveer 1 procent van het totaal – kwalitatief beter én goedkoper kan. De wetenschapper doet verder onderzoek naar hoe procesinnovaties zoals Buurtzorg of ParkinsonNET kunnen bijdragen aan een betere betaalbaarheid van de zorg.

 

Patrick Jeurissen

Jeurissen is ook programmaleider van de Celsus Academie, een samenwerkingsverband tussen de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc en het ministerie van VWS. Hij studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en promoveerde in 2010 op een vergelijkend en longitudinaal onderzoek naar winst in de ziekenhuiszorg in westerse landen. Hij heeft meer dan vijftig (inter)nationale publicaties op zijn naam, adviseerde verschillende regeringen en internationale organisaties, waaronder de WHO en de EU over hervormingen in de zorg. Daarnaast is hij wetenschappelijk adviseur van het ministerie van VWS.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Patrick Jeurissen
RadboudUMC
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk