994
0
 
VUmc

Hoogleraar angiogenese zet hoog in op kankervaccin

Het onderzoeksteam van Arjan Griffioen, hoogleraar angiogenese in het  VUmc Cancer Center in Amsterdam, dingt mee naar een beurs van ruim 25 miljoen euro van het Cancer Research UK. Griffioen hoopt vaart te maken met zijn onderzoek naar angiogeneseremmers. Hij werkt met zijn onderzoeksgroep aan een vaccin tegen kanker.

 

Griffioen: ‘De uitdaging van de Grand Challenge Award is de vraag of je kanker kunt voorkomen. Niet gericht op de patiënt, maar op gezonde mensen. Het voorkomen van kanker is altijd al ons idee geweest. 

 

'Als er iets preventief kan werken, is het wel interventie in het proces van angiogenese’  

 

Toponderzoekers

Griffioen is hoofd van het Angiogenesis Laboratorium in Amsterdam. In zijn onderzoeksgroep werkt hij samen met onder andere Roy Bicknell, hoogleraar Functional Genomics en Douglas Hanahan, hoogleraar aan het Zwitsers Instituut voor Experimenteel Kankeronderzoek (ISREC). Twee toponderzoekers op het gebied van angiogenese in de oncologie.

 

Klinische studie 

Griffioen: ‘Wij werken aan onderzoek gericht op angiogenese van bestaande tumoren, en willen uiteindelijk een middel vinden om het immuunsysteem te activeren tegen de eerste fase van angiogenese, een proces dat al optreedt voordat er sprake is van kanker. Zo zit één van onze vaccins in een fase I klinische studie, maar in de call van het Cancer Research UK gaat het om een preventief vaccin.’ 

 

Vaccineren van mensen met hoog risico 

Griffioen stelt dat het moeilijk is om uiteindelijk gezonde mensen te vaccineren. Zulk onderzoek kost veel tijd, want niet iedereen krijgt kanker in zijn leven. Het onderzoek wordt daarom stap voor stap opgebouwd. Griffioen: ‘In de aanloop van ons streven om gezonde mensen te vaccineren, selecteren wij nu twee groepen mensen met hoog risico op het krijgen van kanker; mensen met BRCA1 mutaties en een groep met het Lynch syndroom  - zij hebben gemiddeld 80 procent kans op het krijgen van darmkanker. Als wij deze beurs winnen, gaan we deze twee groepen potentiële patiënten vaccineren.Dat wordt ons grote project’, aldus een opgetogen Griffioenr.

 

Bekendmaking in september

Van de vijfhonderd aanvragen is het project van Griffioen geselecteerd, samen met zeven andere onderzoeken. Er zal één winnaar uit de bus komen, maar er zit een kans in dat er nog twee projecten gesubsidieerd worden. Het bekende kankeronderzoekscentrum in Londen maakt de winnaar in september van dit jaar bekend. 

 

‘De triomfboog aan het einde van dit project is dat wij uiteindelijk kunnen voorkomen dat mensen kanker krijgen.’ 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Angiogenese
oncologie
vaccin tegen kanker
VUMC Cancercenter
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk