1388
0

Grote afname longontstekingen bij slokdarmkankerpatiënten door betere nazorg

In het UZ Leuven is het aantal longontstekingen en ademhalingsfalen met meer dan de helft verminderd onder patiënten die door slokdarmkanker een slokdarmverwijdering hebben ondergaan. Dankzij verbeterde nazorg daalde de ernst van de complicaties en konden patiënten gemiddeld drie dagen eerder weer naar huis. Dat blijkt uit de eerste resultaten onder 50 patiënten.  

 

De verbeterde nazorg, ook wel Enhanced Recovery Programmes (ERP) genoemd, is ingezet sinds mei 2017 op basis van wetenschappelijke literatuur. Het multidisciplinaire team voor slokdarmkanker in UZ Leuven nam de werkwijze voor de nazorg voor slokdarmkankerpatiënten grondig onder de loep. Vroeger ging men er vanuit dat het beter is om een patiënt na de operatie vijf dagen niet te laten eten, maar daar blijkt helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor.

 

Drinken en bewegen voor een spoedig herstel

Met het nieuwe nazorgtraject beginnen sommige patiënten op de tweede dag na de operatie weer te drinken en is er aandacht voor de inname van het aantal calorieën tijdens én na de ziekenhuisopname. Ook gaan patiënten op de eerste of tweede dag na de operatie wandelen met een kinesist of verpleegkundige, zodat hun longen sneller herstellen. Want patiënten die in bed blijven liggen hebben meer kans op longinfecties door slijmopstapeling.

 

Goede resultaten nieuwe nazorgtraject

De cijfers van 50 patiënten die het nieuwe nazorgtraject volgden zijn vergeleken met patiënten die de klassieke nazorg kregen van januari 2015 tot april 2016. Het aantal longontstekingen daalde met 57 procent, maar ook respiratoir falen en andere infecties verminderden. Ook de ernst van de complicaties verminderde aanzienlijk, waardoor patiënten minder vaak en minder lang naar intensieve zorg moesten. Verder waren er minder lekkages van de slokdarmnaad en hadden minder mensen last van een delirium. De helft van de patiënten kon in plaats van na 13 dagen al na 9 dagen naar huis. Het aantal patiënten dat langer dan 20 dagen in het ziekenhuis verbleef zakte van 27 procent naar 11 procent. En het verkorte ziekenhuisverblijf leidde niet tot een toename van het aantal heropnames. 

 

Philippe Nafteux, thoraxchirurg, is verrast door de impact van de nieuwe werkwijze. Volgens de chirurg vraagt het tijd om vóór en na de operatie een persoonlijk plan op maat te maken voor patiënten, maar loont de nieuwe aanpak. In België ondergaan gemiddeld 500 slokdarmkankerpatiënten per jaar een slokdarmverwijdering, een kwart tot een derde daarvan gebeurt in UZ Leuven.

Plakken op pagina: 
Tags: 
slokdarmkanker
slokdarmverwijdering
UZ Leuven
nazorg
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk