1419
0

Felle discussie over hoge prijs revolutionair kankermedicijn

Het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis mag starten met Kymriah-therapie voor jonge leukemiepatiënten. Novartis heeft hiervoor groen licht gekregen van de FDA (Food and Drug Administration). Met de nieuwe behandeling worden bloedcellen ‘getraind’ om kankercellen af te breken. Het middel mag revolutionair genoemd worden omdat het binnen drie maanden meer dan 80 procent van de jonge kankerpatienten zou kunnen genezen. Het nieuwe medicijn heeft echter een hoog prijskaartje; 450.000 dollar per patient. Dit zorgt voor felle kritiek in de medische wereld. Belgische gezondheidseconomen uit de KU Leuven en Gent komen met commentaar. 

 

Kymriah is een CAR-T therapie waarbij cel-, gen- en immunotherapie worden gecombineerd. De therapie is minder schadelijk en patiënten hoeven de therapie maar eenmalig te ondergaan. Bij de behandeling worden T-cellen uit het bloed gehaald en in een laboratorium genetisch gemanipuleerd, zodat ze leukemiecellen kunnen herkennen en vernietigen. Na de ‘training’ worden de bloedcellen weer ingebracht bij de patiënt. Bij ruim 80 procent van de kinderen en jongeren werd in de derde testfase een verbetering waargenomen. Dat is razend snel, want bInnen drie maanden kregen zij de acute leukemie dus onder controle. De CAR-T therapie wordt niet alleen voor leukemie ingezet. Zowel kanker als hiv weten het immuunsysteem te omzeilen en dat wekt belangstelling voor oncologische behandelmethoden. Daarom wordt niet alleen CAR-T therapie, maar bijvoorbeeld ook anti-PD1 onderzocht voor de behandeling van hiv. Veelbelovende berichten. 

 

Extra levensjaren 

Maar waarom is dit middel nou zo duur? Novartis rekent bij de prijszetting niet alleen de kosten van de ontwikkeling en productie, maar een berekening wat een levensjaar oplevert bij genezing. Omdat het om een jonge patientengroep gaat, loopt die waarde al snel in de tonnen. Door de Wall Street Journal liet Bill Hinshaw, hoofd oncologie van Novartis in de VS berekenen dat dit bedrag waarschijnlijk zelfs tussen de 600.000 en 750.000 dollar zou liggen per patient. Dus nog meer dan Novartis ervoor vraagt. Het Franse farmaceutische bedrijf vind dus dat zij hier verantwoordelijk genoeg mee omgaan. Zij zeggen dat de waarde van de behandeling toeneemt naarmate er meer levensjaren gewonnen worden. Dat kan bij een therapie als Kymriah als snel zestig tot tachtig jaar zijn. 

 

Forbes Magazine

Joseph Jimenez, CEO van Novartis, werd in 2014 door Forbes magazine uitgeroepen tot ‘de man die kanker zal genezen’, maar hij blijkt vooral een slimme zakenman. In 2012 kocht hij de rechten op van de therapie van onderzoeker Carl June voor zo’n 20 miljoen dollar. In de VS vraagt hij 475.000 dollar per patiënt. Verzekeraars hoeven de therapie alleen te betalen als er na de eerste maand al sprake is van een verbetering. Door dit hoge prijskaartje kreeg het project ondanks het revolutionaire karakter van de therapie, felle kritiek uit de medische wereld.

 

CAR-T in opkomst

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Gilead kocht onlangs CAR-T specialist Kite Pharma op. De farmaciegigant is bezig met een goedkeuring voor hun behandeling. Deze therapie is niet alleen geschikt voor jonge leukemiepatiënten, ook voor volwassenen is de behandeling beschikbaar.Het Belgische Celyad werkt samen met Novartis en het Japanse ONO Pharmaceutical om vaste tumoren rond de organen te behandelen. De CAR-T behandelingen van Novartis en Kite Pharma beperken zich tot bloedkanker.

 

Baanbrekend

Belgische oncologen zijn enthousiast over het medicijn en noemen het baanbrekend. Zo ook Marc Peeters, diensthoofd Oncologie aan het UZ Antwerpen:"Voor het eerst is er een zeer doeltreffende therapie waarbij cellen van patiënten aangepast worden én waarbij massaproductie mogelijk is". 

 

Marge tussen kostprijs en vraagprijs

Maar is de prijs echt zo redelijk? Gezondheidseconoom Erik Schokkaert van de KU Leuven zegt daarover:"De berekende waarde van een therapie is alleen de bovengrens. Er is een grote marge tussen die bovengrens en de veel lagere werkelijke kostprijs van het product. Maar doordat buiten het farmabedrijf niemand weet hoeveel de ontwikkeling en de productie hebben gekost, is het erg moeilijk om als overheid of verzekeraar over de prijs te onderhandelen.

 

Impact van prijs op overheidsgeld

Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de Universiteit van Gent denkt dat de bedrijven er baat bij hebben als zij meer rekening houden met de grote impact van hun prijzen op het totale gezondheidsbudget van overheden:"Anders komen andere behandelingen in het gedrang en dat is ook niet in het voordeel van de farmaceutische industrie. Een oplossing zou zijn dat het bedrijf geld terugstort aan de overheid als een behandeling bij een bepaalde patiënt niet werkt. Of dat de betaling van de behandelingen over meerdere jaren gespreid wordt en stopt als blijkt dat de therapie onvoldoende helpt."

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
bloedkanker
leukemie
CAR-T
bloedcellen
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk