1330
0
 
Foto Anne-Paul Roukema

Euthanasie zet formatieonderhandelingen op scherp

Woedend is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over de berichten in het AD dat onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie afspraken hebben gemaakt over medisch-ethische kwesties als euthanasie. Volgens het AD zou een volgend kabinet geen voorstellen doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen. Maar volgens Segers is er helemaal geen akkoord over euthanasie.

 

Het AD zou de afspraken hebben ingezien maar Segers ontkent dat er een compromis is gesloten. Euthanasie is een netelige kwestie in de formatieonderhandelingen. D66 wil ouderen die niet ziek zijn, maar hun leven voltooid vinden de mogelijkheid geven bij tot hulp bij zelfdoding, de ChristenUnie is hier pertinent tegen. De partijen zouden in een compromis hebben afgesproken hooguit onderzoek te laten doen naar de huidige Euthanasiewet.

 

De krant schrijft verder dat de huidige Embryowet door het komende kabinet wel mag worden opgerekt, door de mogelijkheden voor embryoselectie te verruimen om de kans op zeer ernstige erfelijke ziektes te verkleinen. Ook mag er volgens het AD meer onderzoek plaatsvinden naar stamcellen om ernstige ziektes te voorkomen.

 

Rust weer teruggekeerd

Inmiddels gaan de onderhandelaars bij de kabinetsformatie ervan uit dat de artikelen in het AD zijn gebaseerd op één stapeltje papier van informateur Zalm, dat één keer door één bron aan de krant is gegeven, meldt de NOS. Nu is nog niet duidelijk door wíe is gelekt, maar wel wát er is gelekt. Voor de onderhandelaars is het daarom geen verrassing meer wat eventueel nog op straat komt te liggen. Ondertussen is de sfeer aan de onderhandelingstafel weer goed volgens Buma, ook Segers zei tegen de NOS dat de scherpte van de pijn er nu wel vanaf is. Volgens de NOS zullen misschien nog één of twee artikelen in het AD verschijnen, maar zullen die geen groot nieuws meer bevatten.

Plakken op pagina: 
Tags: 
Euthanasie
politiek
formatieonderhandelingen
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk