270
0

ESMO: Palliatieve zorgbehoefte beter herkend door nieuwe tool

Een tool, die clinici kan helpen bij het bepalen welke patiënten al in een vroeg stadium baat hebben bij palliatieve zorg. Dit jaar heeft de polikliniek longoncologie van de Royal Marsden NHS Foundation met succes een pilot uitgevoerd. De resultaten van deze pilot duiden erop dat patiënten ook baat hebben bij een goede integratie van de oncologische zorg met de palliatieve zorg. De voorlopige resultaten zijn op het jaarlijkse congres van de European Society for Medical Oncology (ESMO) gepresenteerd.

 

‘Het is de bedoeling dat deze tool standaard wordt en gemakkelijk te gebruiken is door iedereen in het primaire zorgteam van de patiënt – de volgende stap voor ons is uitbreiding naar andere tumorgroepen’, aldus Dr. Jayne Wood van The Royal Marsden NHS Foundation Trust, die de evaluatie heeft geleid.

 

Gemiddelde behoefte

Tijdens de pilot werd 75% van de patiënten die met behulp van deze tool geëvalueerd werden, doorverwezen naar een team voor palliatieve zorg. Dat concludeerde dat in 97% van de gevallen de patiënt minimaal een gemiddelde behoefte aan palliatieve zorg had.

 

Niet herkend

In 81% van de gevallen ging het om patiënten die nog goed functioneerden en ook hoge scores kregen op de schaal voor het beoordelen van de invloed van een aandoening op het dagelijkse leven. Hieruit concluderen de onderzoekers dat triggers inspeelt op een zorgbehoefte die anders niet erkend zou worden.

 

Palliatieve zorg onder niet-palliatieve omstandigheden

Normaal gesproken wordt palliatieve zorg gegeven om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze zorg een bredere positieve invloed heeft en bijvoorbeeld ook gunstig is voor de prognose. Palliatieve zorg wordt dan naast de reguliere behandeling gegeven.

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
palliatieve zorg
ESMO 2017
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk