1080
0
 
Afbeelding Wikimedia

ErasmusMC perfectioneert hyperthermie

Het ErasmusMC Kanker Instituut gaat in samenwerking met onder andere spin-off bedrijf Sensius de kankerbehandeling hyperthermie perfectioneren. Daarvoor zijn in korte tijd twee toelages toegekend voor twee verschillende invalshoeken van deze kankerbehandeling.  

 

De TU Eindhoven en het Erasmus MC Kanker Instituut krijgen samen € 500.000 voor hun studie, getiteld 'Personalised MR-guided Hyperthermia Control for Adaptive Cancer Therapy: Control-2-ACT'. Kort daarvoor werd bekend dat er € 300.000 is toegekend voor de perfectionering van de HyperCollar3D, een apparaat bedoeld voor het behandelen van recidieven van hoofd-halstumoren. Klinische studies laten zien dat het effect van bestraling en chemotherapie wordt versterkt als dit wordt gecombineerd met hyperthermie, maar dat kan nog nauwkeuriger vinden de onderzoekers.

 

MRI

Het doel van de Control-2-ACT studie is om de temperatuurmeting in de tumor te verbeteren en daardoor de effectiviteit van deze behandelingen te vergroten. Een MRI-scanner kan de temperatuur in het lichaam meten. Door die meting te optimaliseren willen de onderzoekers de verwarming van de tumor beter reguleren. Aan Control-2-ACT werken diverse ziekenhuizen en bedrijven mee: Sensius, Philips Research, de Uniklinik Köln, de Ludwich-Maximillian-University München, en Dr. Sennewald Medizintechnik.

 

HyperCollar3D

Het bedrijf Sensius is een commerciële spin-off van het ErasmusMC en werkt aan nieuwe kankerbehandelingen met hyperthermie. In juli werd bekend dat Sensius een startkapitaal kreeg toegekend door investeringsfonds UNIIQ. In dit consortium zijn het Erasmus MC, TU Delft, Universiteit van Leiden en de ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter verenigd.

 

Recidieve hoofd-halskanker

Met dit startkapitaal gaat Sensius zich in samenwerking met het ErasmusMC Kankerinstituut richten op de verdere ontwikkeling van de HyperCollar3D in het bijzonder voor patiënten met hoofd-halskanker. Duko Drijfhout, investment manager bij TTO: "Het uiteindelijke doel is een betere behandeling van alle hoofd-hals kankerpatiënten, maar het apparaat is in eerste instantie bedoeld voor mensen met een recidive tumor in het hoofd-halsgebied. Met de HyperCollar3D zijn we in staat om heel specifiek en lokaal stukjes tumorweefsel te verwarmen, zonder bijwerkingen."

 

Toename overlevingskansen 

Onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat de microgolf-hyperthermie in combinatie met chemotherapie of bestraling de overlevingskansen van hoofd/hals-kankerpatiënten met de helft doet toenemen. De behandeling zou ook minder bijwerkingen geven. De ontwikkelaars hopen dat deze vorm van behandeling op termijn in elke ziekenhuissetting kan worden toegepast.

 

Binnen enkele uren 

Hyperthermie vindt binnen enkele uren plaats na de bestraling of tijdens de chemotherapie. Iedere patiënt die hyperthermie krijgt, wordt behandeld volgens een individueel behandelschema. Hyperthermie vergroot het effect van de bestraling met 20 tot 40 procent bij baarmoederhalskanker, melanoom en recidieven van borstkanker in eerder bestraald gebied.

 

Geschiedenis

In feite is hyperthermie een methode om heel plaatselijk een temperatuursverhoging te creeren vergelijkbaar met koorts. Rond 1860 ontdekten artsen bij toeval dat enkele patiënten met kanker spontaan genazen na een infectieziekte met hoge koorts. Na deze ontdekking werden verschillende experimenten uitgevoerd waarbij patiënten werden ingespoten met bacteriën of andere middelen om koorts op te wekken. Vaak werd de patiënt daar erg ziek van, terwijl de hoogte van de lichaamstemperatuur niet goed te controleren was. In de laatste 25 jaar is een beter gecontroleerde methode voor hyperthermie ontwikkeld, voornamelijk door electromagnetische golven (magnetrontechniek). Deze methode wordt met succes toegepast.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Hyperthermie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk