1431
0
 
Pixabay

Deelname darmkankerscreening Wallonië slechts 9 procent

De Belgische maag- en darmspecialist Luc Colemont noemt het deelnamecijfer aan het darmkankeronderzoek van de Waalse overheid ‘een totale mislukking’. Slechts 9 procent neemt deel aan de darmkankerscreening, tegen 52 procent in Vlaanderen. Met de actiegroep ‘Stop darmkanker’ probeert hij samen met zakenman Marc Coucke het tij te keren.

 

In vergelijking met Nederland zijn de verschillen groot. Daar was het deelnamecijfer 71,8 procent voor de eerste uitnodigingsronde en bij de tweede uitnodigingsronde 75,9 procent in 2016.

Het duo start in Durbuy waar Coucke grootse plannen uitrolt om de lokale toeristische industrie nieuw leven in te blazen. Later deze maand zijn alle inwoners in Durbuy uitgenodigd op een conferentie waar Colemont een lezing zal houden.

 

Stop Darmkanker

Twee jaar geleden beëindigde Colemont zijn carrière, met financiële steun van Coucke, om zich voltijds bezig te houden met Stop Darmkanker. De missie van Stop Darmkanker is om in Wallonië net zo succesvol te zijn als in Vlaanderen: zoveel mogelijk mensen informeren en ertoe bewegen een simpele zelftest uit te voeren. Volgens Colemont leven we in een informatiemaatschappij, maar sterven toch onschuldige mensen door een gebrek aan informatie.

In Vlaanderen is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ondertussen een succes te noemen, want ruim de helft van de mensen in de doelgroep (55-75 jaar) neemt deel aan het onderzoek. De Vlaamse overheid stuurt de test toe, maar zo werkt het niet in Wallonië. Daar moet de doelgroep met een brief naar de huisarts gaan om de test te krijgen, amper 9 procent neemt op die manier deel aan het onderzoek.

 

Niet efficiënt

Coucke doet dan ook een oproep aan de Waalse regering om dat systeem te herzien. Want ook volgens Coucke bestaat er geen twijfel dat het niet efficiënt is. De zakenman hoop dat ook in Duruby het deelnamecijfer snel oploopt naar 50 procent testers.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
Luc Colemont
Marc Coucke
Stop Darmkanker
darmkankerscreening
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk