709
0

Chemokuur darmkankerpatiënten kan vaak gehalveerd

Een chemobehandeling van drie maanden bij darmkanker, blijkt net zo effectief als een behandeling van zes maanden. Daarom halveren enkele Nederlandse ziekenhuizen de chemobehandeling van een groot aantal darmkankerpatiënten. Het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek zijn de afgelopen weken al gestart met het drastisch inkorten van chemokuren.

 

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat onder patiënten die geopereerd waren aan darmkanker en bij wie lymfeklieren in de buurt van de tumor kankercellen bevatten, een chemobehandeling van drie maanden vrijwel even effectief is als een behandeling van zes maanden. Oncoloog Timothy Iveson van University Hospital Hospital Southampton/NHS presenteerde de uitkomsten van het kankeronderzoek tijdens het jaarlijkse Asco-congres in Chicago. Ook op het ESMO-congres in Madrid kwamen oncologen tot dezelfde conclusie.

 

Kortere chemokuur, dezelfde overlevingswinst

Het verkorten van de behandeling heeft grote voordelen voor de patiënt. In plaats van zes maanden is de patiënt drie maanden ziek van de chemo en ook de bijwerkingen worden door het verkorten van de chemokuur meer dan gehalveerd. Emile Voest, oncoloog en medisch directeur van het AvL, is blij omdat het om een zware behandeling gaat met veel toxiciteit en wordt de behandeling van een half jaar naar drie maanden verkort met dezelfde overlevingswinst. Kees Punt, hoogleraar oncologie bij het AMC, is positief omdat de vervelendste bijwerkingen zoals pijnlijke tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, die ook nog tot functieverlies kunnen leiden, door halvering van de kuur afnemen. Voest schat dat landelijk zo’n 5000 patiënten de helft aan chemotherapie bespaard kan worden.

 

Aanpassing Nederlandse richtlijn

De studie werd gedaan onder 12.800 patiënten in 12 landen. Er werd met 244 kankerinstituten samengewerkt. Patiënten bij wie na drie jaar de kanker niet was teruggekeerd na een korte chemokuur bedroeg gemiddeld 74,6 procent, voor patiënten die een half jaar lang een chemobehandeling kregen bedroeg het percentage gemiddeld 75,5 procent. Hoewel de studie nog niet is gepubliceerd, ligt er momenteel een aanpassing van de Nederlandse richtlijn ter goedkeuring bij de beroepsgroep. Amsterdamse ziekenhuizen hebben na regionaal overleg besloten om chemokuren bij een deel van de patiënten te verkorten.

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
darmkanker
chemotherapie
chemokuur
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk