1023
0
 
Afbeelding Wikimedia

Chemobehandeling thuis in opkomst

Kankerpatiënten kunnen in de toekomst vaker hun chemobehandeling thuis ondergaan. Zo rijdt een oncologisch verpleegkundige met de ‘Oncocar’ naar kankerpatiënten om hen thuis te behandelen en voorziet oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek dat meer patiënten door de komst van de chemopil thuis een behandeling kunnen krijgen.

 

Ziekenhuis Gelderse Vallei komt naar kankerpatiënten toe om hen thuis te behandelen met chemotherapie. Patiënten hoeven dus niet naar het ziekenhuis te komen voor een chemobehandeling. Met een speciaal aangepaste auto voor het vervoer van apparatuur en medicamenten brengt de oncologisch verpleegkundige een bezoek aan huis. De Oncocar is gesponsord door de Rotary Club in Ede. Volgens Marc Jonker van Rotary Club Ede is de intentie om met de huidige auto de 25 jaar vol te maken, en hebben zij voor de komende zes jaar financiële ondersteuning toegezegd.

 

Gelderse Vallei uniek met Oncocar

Door de auto kan ziekenhuis Gelderse Vallei palliatieve zorg geven door de behandeling en begeleiding van kanker bij de patiënt aan huis. Volgens oncologisch verpleegkundige Irma Selman is Gelderse Vallei het enige ziekenhuis dat dit op deze manier doet.   

 

De thuisbehandeling is niet voor iedereen geschikt. Mogelijkheden en voorwaarden waaronder de behandeling kan plaatsvinden wordt met de patiënt besproken. De eerste behandeling vindt altijd in het ziekenhuis plaats om te controleren of de patiënt de behandeling goed verdraagt.

 

Chemopil wint terrein

Door de komst van de chemopil zullen patiënten vaker thuis hun behandeling ondergaan. Dat voorziet oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek. Op dit moment gebeurt dat al op heel kleine schaal, maar de toediening van chemopillen gaan de komende jaren sterk terrein winnen, dat verwachten farmaceutische onderzoekers van het AVL. Binnenkort starten enkele Nederlandse ziekenhuizen een patiëntenstudie met de tot pil omgevormde infuusmiddel docetaxel, dat momenteel 24.000 keer per jaar wordt toegediend.

 

Volgens Schellens willen patiënten thuis op de bank of op bed de chemotherapie innemen met een beetje water en willen ze minder vaak naar het ziekenhuis reizen. Hier vragen ze ook om weet de oncoloog.

 

Bij de Europese geneesmiddelenautoriteiten staan 72 antikankermiddelen (cystostatica) geregistreerd. Deze middelen mogen thuis als chemo worden gebruikt, maar dit is maar een fractie vergeleken met de vele honderden infuusvloeistoffen met een antikankerwerking die de patiënt uitsluitend in het ziekenhuis  krijgt toegediend.

 

Schellens verwacht niet dat orale chemotherapie de infuus-chemo zal verdringen. De behandeling zal binnen een paar jaar beschikbaar komen voor de ‘grote vormen van kanker’: prostaatkanker, longkanker, borstkanker, maagkanker en wellicht voor het hoofd-halsgebied.

 

Chemopil minder bijwerkingen

De verwachting is dat tabletten minder bijwerkingen hebben, omdat ze in veel lagere doseringen frequenter ingenomen kunnen worden en hopelijk ook zal leiden tot minder overgevoeligheidsreacties, minder infecties en minder haarverlies.

 

Ontwikkeling chemopil maakt grote sprong

Dankzij apotheker Emilia Sawicki maakt orale chemotherapie een sprong voorwaarts. Zij heeft een methode bedacht om docetaxel, en mogelijk ook andere middelen tegen prostaatkanker (paclitaxel en cabazitaxel) goed op te laten lossen in water. Dat is erg lastig want na omvorming van vloeibare chemo naar een vaste stof, blijken deze middelen zeer slecht oplosbaar in water. Ook worden ze als vaste stof niet goed opgenomen in het bloed en wordt hun werkzaamheid afgebroken door enzymen in het maag- en darmkanaal en in de lever. Hierdoor blijft hun celdodende of celremmende werking nog ver achter bij die van de traditionele infuus-chemo.

 

Chemopil even effectief als chemo-infuus

Sawicki heeft de oplosbaarheid met een factor 40 tot 100 weten te verhogen en tegen de afbraak van de werkzame stof door enzymen, zet zij enzymremmer (ritonavir) in. Hierdoor lijkt een chemopil even effectief als het infuusmiddel. De eerste resultaten van de studie met ongeveer 20 patiënten worden eind 2017, begin 2018 verwacht.

Plakken op pagina: 
Tags: 
chemotherapie
chemopil
Antoni van Leeuwenhoek
ziekenhuis Gelderse Vallei
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk