2284
0
 
Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

Borstkankercentrum in Friesland op komst

Binnen twee jaar komt er een borstkankercentrum in Friesland. Na een verwijzing van de huisarts kunnen patiënten binnen 24 uur terecht in ziekenhuizen in Sneek, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden voor een snelle diagnose. Patiënten krijgen nog dezelfde dag te horen of zij wel of geen borstkanker hebben.

 

Operaties vinden alleen in Leeuwarden plaats. Voor nazorg, chemo- of hormoontherapie kunnen patiënten terecht in één van de vier ziekenhuizen.

 

Kwaliteit borstkankerzorg verbeteren

De Friese ziekenhuizen willen de kwaliteit van borstkankerzorg verbeteren. In Friesland vinden er jaarlijks tussen de 600 en 700 borstkankeroperaties plaats, verspreid over de vier ziekenhuizen. Het afgelopen jaar voerden medisch specialisten, ziekenhuismedewerkers en borstkankerpatiënten een verkennend onderzoek uit. Op basis van dat advies hebben de bestuurders van de vier ziekenhuizen gekozen om Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) als behandelcentrum voor borstkankeringrepen. Dat heeft ook te maken met het Radiotherapeutisch Instituut dat pal naast het MCL staat. Het ziekenhuis heeft veel ervaring met plastische chirurgie na een borstoperatie, waar steeds meer vraag naar is.

 

De Friesland Zorgverzekeraar positief

De nieuwe behandelkliniek in Leeuwarden verrijst waarschijnlijk na een interne verbouwing bij het Oncologisch Centrum van het MCL. Alle locaties krijgen dezelfde herkenbare huisstijl. De Friesland Zorgverzekeraar is positief over de opzet van het borstkankercentrum. De zorgverzekeraar hecht aan goede afspraken over de herverdeling van de Friese zorg, want door de verschuiving van operaties naar Leeuwarden wordt de druk op de operatiekamers ook groter. Het MCL zal daarom andere operaties moeten doorschuiven aan de ziekenhuizen in Sneek, Drachten en Heerenveen. Om wat voor operaties het gaat, is nog niet bekend.  

Plakken op pagina: 
Tags: 
MCL
borstkankercentrum
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk