727
0

Blog en nieuwsupdate: over kooikerhondjes, domino en immunotherapie

Weinig tijd maar wél op de hoogte blijven van de belangrijkste actualiteiten die soms een bruggetje hebben naar de oncologie? Binnen een paar minuten bent u weer bij door deze nieuws update speciaal voor zorgprofessionals uit de oncologie, geïnteresseerden en beleidsmakers. Scrol op uw gemak langs de weblinks onder de blog van de hoofdredacteur. Een blog over immunotherapie en de optie ‘niet behandelen’.

 

Domino

 

Ik speelde vroeger graag met mijn oudere broer. We zaten soms op een regenachtige zaterdag uren in onze grote huiskamer gekleurde domino steentjes achter elkaar te zetten. Over gele bruggetjes, onder stoelen en de tafel door. Met een opperste concentratie en het soms wat paniek bij mijn broer als we bijna klaar waren en er een kwispelende kooikerhond de kamer in kwam; Neeee! Maar wát een euforie als de baan klaar was, de eerste steen werd aangetikt…en alles viel om! Rrrrrrr…

 

Ik kan mij een uitzending in DWDD met René Bernards nog herinneren waarin de geneticus uit het AvL enthousiast vertelde dat de onderzoekers de kankercel de pas af willen snijden en alle omleidingsroutes zichtbaar maken en die dan willen blokkeren, want kanker ontstaat in feite ook als een soort domino spel. En voorheen werden de cellen, als deze eenmaal zijn aangetast door kanker, weggesneden, verbrand of vergiftigd om de tumor de nek om te draaien. Geen 'kwispelende hond' uit je eigen huis om dat proces te stoppen, maar alleen een bulldozer die de boel platwalst. Veel extra leed voor de patient, maar soms ook doeltreffend. 

 

Spontane regressie versus immunotherapie en… niet behandelen, drie compleet verschillende zaken als je naar de medisch ethische kant kijkt. Voorop gesteld laat ik de alternatieve kant buiten beschouwing, want de diagnose kanker behoeft naar mijn mening altijd een medische inzicht van een clinicus. Diezelfde medicus en zijn wetenschappelijk gevolg lijken meer openminded en natuurlijker te gaan denken dan menigeen beseft.

 

Ik stuitte deze week op een publicatie uit 2009. Het ging over spontane regressie van kanker; een wonder van een spontane genezing zonder een medische ingreep wat slechts een paar mensen overkomt. Het was een blog op een Nederlandse uitgave van ‘What doctors don’t tell you’. Dat was acht jaar geleden. De tijd van de drie pijlers in de oncologie.

 

De wetenschappelijke publicaties over immunotherapieën vliegen je vandaag de dag om de oren; bij longkanker, blaaskanker, melanoom; noem het maar op. Van kankercellen is bekend dat het vernuftige mechanismen inschakelt om onder de radar te blijven van het afweersysteem, met uitzondering van sommige kankersoorten zoals leukemie. Alsof de deur potdicht blijft voor die kwispelende kooikerhond. Sterker nog; de hond ziet de deur niet eens. Het is nu de kunst om die deur te openen. Al helemaal door het eigen afweersysteem.

 

De blogger op Medisch Dossier veronderstelde dat het afweersysteem soms in staat zou zijn, de kanker zelf aan te pakken. Het zou onderzocht zijn op de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Giessen, Duitsland. Er werd gesuggereerd dat er veel meer spontane regressies voor zouden komen als meer patiënten zich niet laten behandelen. Tja, dat valt te betwijfelen. Het klinkt voor mij als Russische roulette, want een patiënt weet natuurlijk niet of híj of zij die geluksvogel is, waarbij deze spontane genezing optreedt. Nee geef mij dan maar de reguliere geneeskunde. En de veronderstelling dat kankerspecialisten met tegenzin erkennen dat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft tot genezing, is vandaag de dag erg ongeloofwaardig, gezien het feit dat de schijnwerpers inmiddels gericht staan op de verfijning van de immunotherapieën.

 

Onderzoekers bijten zich vast om erachter te komen waar die deur zit, van elke kamer van het grote huis, want niks doen terwijl een patiënt misschien wel makkelijk gered zou zijn door een medische ingreep. Dát bied geen zekerheid. Er is nog veel onderzoek nodig voor immunotherapie, maar man man, wat klinkt dat veelbelovend en ergens ook logisch. Nog veel werk te verzetten, maar de gedachte geeft wel moed.

 

Een andere kant, een moedige kant van de medaille is om bewust niet te behandelen omdat de kanker progressief is en dus overduidelijk een dodelijk afloop heeft. In een korte maar aangrijpende film sprak neurochirurg Pieter van Eijsden voor de Volkskrant over een ervaring met ouders van een patiëntje die leed aan een ongeneeslijke vorm van hersenstamkanker. Hij spreekt in de film uit hoe erg hij onder de indruk is dat de ouders hun angst voor verlies van hun dochter ondergeschikt stelden tegenover het lijden van haar, want ze wilden niets laten doen, geen behandeling. Het leek een keerpunt voor zijn visie als arts vanwege deze moedige keus.

 

De keus van de ouders om hun dochtertje niet te laten behandelen gaf veel verbazing en argwaan bij collega’s, vertelde de neurochirurg: ”Dokters vinden dit behoorlijk shockerend dat ouders daar in één klap voor kiezen. Dat heeft mij enorm aan het denken gezet. In situaties waarin wij niet heel makkelijk praten over niet behandelen, dan kan dat toch een hele valide optie zijn. Ik heb geleerd dat je de optie om niets te doen expliciet moet benoemen. Dat moet niet in alle gevallen, maar wel veel vaker. Nu ik dat doe merk ik dat volwassenen dat ook als een opluchting ervaren. Dat er niks mis is met opgeven.”

 

Ik begon deze blog over het domino effect van de kankercel. En de kwispelende hond die roet in het eten kan gooien om dominostenen voortijdig te laten omvallen in zijn enthousiasme. In feite kan je die baan met dominostenen vergelijken met een tumor. Je wilt niet dat hij doorgroeit. Nee, de onderzoekers zijn juist diegenen die de medicijnen ontwikkelen, waardoor je al die stenen in een keer omgooit. Misschien gecombineerd met een kwispelende hond en een paar enthousiastelingen die veel stenen weghalen of die zorgen dat het proces van buitenaf gemanipuleerd wordt, want die stenen worden zo neergezet dat ze perfect kunnen vallen. Niet om oneindig door te bouwen.

 

Nee, niet behandelen om beter te willen worden klinkt niet logisch, want controle is de moeder van de zekerheid. Artsen die de optie van niet behandelen aanbieden aan patiënten die eigenlijk geen kans op overleving hebben en tot die tijd alleen zijn aangewezen op die bulldozer, ja dat is andere koek. Een medisch ethische kwestie die veel tongen losmaakt, want wie bepaald wanneer het zwart of wit is, lot of strijd, leven, behandelen of laten sterven.

 

Ondertussen werkt de wetenschap door om éen voor éen alle kankersoorten te slim af te zijn. Voor hen is opgeven nooit optie. Dat zal, linksom of rechtsom, altijd doorgaan.

 

Kelly Nijhof 

 

 

Meest gelezen artikelen op Oncology.nl  

  1. Borstkankercentrum in Friesland op komst

 

  1. Misverstanden over seks

 

  1. Moleculair onderzoek versterkt therapie DIPG

 

  1. Nieuwe kankermedicijnen laat beschikbaar door sluis

 

  1. Zieke senator McCain redt Trump niet

 

 

Oncologie in de landelijke media

 

Neurochirug Pieter van Eijsden (UMCU) sprak over niet behandelen (Volkskrant)

 

Hof: geen verplichte chemokuur voor 12-jarige kankerpatiënt

 

Recordaantal asbestslachtoffers met kanker

 

Veel aandacht in het buitenland voor strafzaak NL tegen tabaksindustrie

 

Marktfalen in de farma-industrie vraagt om praktische oplossingen

 

Wetenschap niet eens over nut taxusinzameling tegen kanker

 

'Gepersonaliseerd vaccin' tegen kanker boekt eerste succes

 

Seksleven achteruit door kanker

 

Re-integratie en nazorg bij kanker

 

Gynaecologe loopt mee voor onderzoek naar kanker

 

Franse longarts vloert arrogante farmagigant

 

Beschikbaarheid kankermedicijnen soms jaar onnodig vertraagd

 

Circuitdag against cancer: een topdag voor jonge kankerpatiënten

 

Researchers question whether you should really finish your antibiotics

 

Regionaal nieuws

Groningen wil eerste rookvrije stad worden

 

OLVG geeft huisartsen toegang tot radiologiebeelden

 

Een blik in de keuken bij de afdeling Pathologie in het Radboudumc

 

Kanker doodsoorzaak nummer een in Flevoland

 

OLVG start met immunotherapie voor long- en niercelkanker

 

 

Economisch nieuws en samenwerkingen

 

Philips voelt gevolgen Obamacare-patstelling

 

Galapagos haalt marketeer van 's werelds best verkochte medicijn binnen

 

Steenrijk biotechbedrijf zoekt bestemming voor geldoverschot

 

Onderzoek mislukt, koers AstraZeneca keldert

 

Roche verhoogt winstverwachting

 

Stijgende zorgkosten maken het belegger makkelijk

 

Farmaceut Merck schroeft omzetverwachting op

 

Beursblik: gunstige beslissing in Amerika voor IBA (medische vergoeding protonentherapie)

 

Borstkankercentrum in Friesland op komst

 

Nieuw oncologisch netwerk in regio Twente en Salland

 

Toename oncologische samenwerkingen in Caribisch gebied, Azië en Afrika

 

Nieuwe prostaatkankerkliniek in Rotterdam

 

Politiek en overheid

Zieke senator McCain redt Trump niet

 

Zaak Dupont zorgt voor verlenging verjaringstermijn

 

Borstkankermiddel Palbociclib in basispakket na succesvolle prijsonderhandelingen

 

Nieuwe kankermedicijnen laat beschikbaar door sluis

 

Wetenschap en diagnostiek

Massey scientists may have found a new way to halt lung cancer growth

 

Insulinebehandeling bij diabetespatiënten biedt geen verhoogd risico op borstkanker

 

PlasmaJet moet operaties bij uitgezaaide eierstokkanker verbeteren

 

Misverstanden over seks

 

Moleculair onderzoek versterkt therapie DIPG

 

Kennis over voeding en beweging moet in opleiding verpleegkundige

 

Zelfs wandelen overleeft overlevingskans na kanker 

 

Cel kannibalisme ontrafelt voor kankertherapie

 

Nierfunctiebepaling voor chemotherapie kan beter

 

Veel inzet voor betere nazorg jonge kankerpatiënt

 

Sommige borstkankerpatiënten gebaat bij latere borstrecontructie

 

Implementation of a wait and see program for rectal cancer

 

 

 

Plakken op pagina: 
Tags: 
nieuwsupdate
nieuwsoverzicht
immunotherapie
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk