963
0

Belgische wereldprimeur: leukemiepatiënt kankervrij zonder chemotherapie

Een leukemiepatiënt waarbij alle andere behandelingen waren mislukt, is kankervrij dankzij een nieuw geneesmiddel. En dat is een wereldprimeur voor het Waalse biotechbedrijf Celyad. Het bedrijf werkt aan een medicijn dat het immuunsysteem een enorme boost geeft. Cellen worden daarbij uit het lichaam gehaald en genetisch aangepast, zodat ze kankercellen beter kunnen herkennen en doden. En dat zónder chemotherapie.

 

Bij onderzoeken op drie leukemiepatiënten in de Verenigde Staten en België reageerde één patiënt met Acute myeloïde leukemie (AML) bijzonder positief op een lage dosis van het geneesmiddel. Na de behandeling waren geen kankercellen meer waarneembaar in het bloed en het beenmerg. Alle eerdere behandelingen die de patiënt onderging waren niet aangeslagen. Bij de andere twee patiënten was dat niet het geval, maar dat is niet uitzonderijk volgens communicatiedirecteur Nicolas van Hoecke, want het ging om de laagste dosis van het geneesmiddel.

 

Biotechbedrijf Celyad is een Waals-Brabantse specialist in kankerbehandelingen. Met de nieuwe behandeling kan chemotherapie worden vermeden. De nieuwe ontdekking zit nog in de eerste testfase en er is nog maar een positief resultaat vastgesteld, maar bij Celyad is men erg hoopvol. Eerder waren er ook positieve resultaten bij onder meer behandelingen van darmkanker. Volgens Van Hoecke kan in theorie 80 procent van de kankers herkend worden.

 

Het beursgenoteerde bedrijf Celyad is opgericht in 2007 en heeft vestigingen in Mont-Saint-Guibert en Boston.

Plakken op pagina: 
Tags: 
leukemie
celyad
Registreer en beoordeel zelf
0
Nog geen stemmen
Deel dit bericht!
Openbaar
Persoonlijk